Vicente Cotolí presenta 'Motes de las Gentes de Paterna'

Guardar

Sagredo  junto a Vicente Cotolí
Sagredo junto a Vicente Cotolí

L'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo al costat de la regidora de Cultura, Turisme i Foc, Teresa Espinosa han rebut, de mans del seu autor, el paterner Vicente Cotolí, el llibre "Motes de las Gentes de Paterna".

Es tracta d'una important i singular obra, publicada recentment, que recull 807 malnoms de veïns i famílies paterneres, amb els seus significats i notes genealògiques, des del segle XIX fins als nostres dies, molts dels quals continuen vigents en l'actualitat.

Els sobrenoms estan categoritzats en 38 grups, segons la mena de malnom de què es tracte: els de referència directa a l'ofici, els relatius al lloc de procedència, els que provenen de noms propis o els referits al caràcter, entre altres.

Vicente Cotolí (Paterna, 1927), de formació autodidacta, ha treballat durant anys en l'elaboració d'aquest llibre, que ha requerit un importantíssim treball de recerca i recollida de dades, a través d'entrevistes a veïns i veïnes de Paterna, visites al Cementeri Municipal i consultes de padrons de l'Arxiu de la ciutat.

L'autor ha explicat que "a través de tots aquests malnoms es rescata una part de la història de Paterna, de com es relacionaven les seues gents i fins a com eren i vivien. L'ús de sobrenoms era freqüent i denotava familiaritat, tracte pròxim i sincer i, en molts casos, reflectia la sornegueria típica de la confiança".

Per part seua, l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha destacat "l'enorme treball que ha realitzat Vicente i que serveix d'homenatge als nostres avantpassats, paterners i paterneres l'esforç dels quals ha permés també que Paterna siga la gran ciutat que és hui".

Sobrenoms com a Rampa, Blayo, Ferri, Pallissa o la Cota apareixen en les quasi 500 pàgines d'aquest llibre que recopila els malnoms paterners, enumerant les persones que els han anats heretant, i que s'acompanya de 222 fotografies de sobrenomenats, la majoria d'elles inèdites.

Destacats