Paterna descobreix un nou tram del refugi antiaeri per a escolars

Guardar

Refugio antiaéreo Paterna
Refugio antiaéreo Paterna

Les obres de demolició d'un habitatge antic al carrer Ernest Ferrando de Paterna han permés descobrir l'entrada a un nou tram del refugi subterrani que es va construir en 1939 per a albergar a xiquets i xiquetes de Paterna durant la Guerra Civil Espanyola.

Després de les primeres investigacions realitzades per l'equip d'arqueologia municipal, el complex descobert podria formar part del "refugi per a grups escolars de la Vila de Paterna, sobre la base d'un projecte de l'arquitecte municipal Joaquín Rieta, amb capacitat per a 1.509 xiquets i el pressupost d'execució dels quals material d'obres va ascendir a 110.101 pessetes", segons es va publicar en La Gaceta de la República en 1939.

El complex localitzat, que passa a catalogar-se de manera immediata com a Bé de Rellevància Local (BRL), podria formar part d'eixe refugi la tipologia subterrània del qual, construït diversos metres per davall de la superfície, garantia una major protecció als paterners i paterneres de l'època.

Aquest túnel per a protegir-se d'atacs aeris està compost per una entrada amb 5 escalons que dona accés a una galeria subterrània excavada en la roca calcària i argilenca. Aquesta galeria es compon al seu torn per una entrada principal, cinc sales i quatre galeries. Dues de les galeries es troben tancades, la tercera, té una longitud de 63 metres i la quarta, que naix dins de la tercera, tanca a escassos 3 metres.

El període bèl·lic que va suposar la Guerra Civil espanyola va plantejar la necessitat de donar protecció a la població civil dels nuclis que presumiblement serien bombardejats. Per això, va ser fonamental la construcció de refugis antiaeris localitzats tant en centres públics, fonamentalment col·legis, com en edificis particulars.

En aquest context, en el nucli urbà de Paterna es van construir diversos refugis antiaeris al llarg del conflicte. D'acord amb la documentació conservada, el tram que s'ha descobert en Ernesto Ferrando podria formar part del refugi que començava en el col·legi Cervantes.

L'Ajuntament de Paterna, a través de l'àrea de Patrimoni Històric, continua amb les labors d'investigació i documentació per a determinar amb major precisió les característiques d'aquest rellevant refugi descobert.

Destacats