La ceràmica de Paterna, objecte d'estudi i recuperació per la Universitat Politècnica de València

Durant aquest any s'ha aconseguit un acord per a la cessió de lots al Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Facultat de Belles arts de la UPV

Guardar

Ernesto Manzanedo, director del Museo de Cerámica de Paterna, y Elvira Aura, de la UPV
Ernesto Manzanedo, director del Museo de Cerámica de Paterna, y Elvira Aura, de la UPV

L'Ajuntament de Paterna ha cedit a la Universitat Politècnica de València (UPV) un total de 35 peces del Museu Municipal de Ceràmica per al seu estudi i recuperació.

Gràcies a l'acord aconseguit entre el consistori i la Facultat de Belles arts, el patrimoni ceràmic es posa a la disposició del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat amb l'objectiu de ser estudiat, datat i restaurat.

En aquest sentit, el regidor de Biblioteques i Museus, Lucas Jodar, ha afirmat que "la col·laboració amb la Universitat és fonamental per a estudiar, preservar i difondre la nostra riquesa patrimonial ceràmica".

Encara que la COVID19 no ha permés que els treballs de restauració es desenvoluparen amb normalitat, 10 de les peces entregades a la Facultat de Belles arts de la UPV ja han sigut retornades al Museu Municipal de Ceràmica, amb el seu corresponent informe.

A més, l'acord de col·laboració continuarà vigent, almenys, durant 2021, per a la realització de treballs pràctics concordes a les normes de restauració vigents per a peces de museu.

A Paterna, ll ceràmica va tindre moments d'esplendor, principalment en la Baixa Edat mitjana, i al llarg dels segles, els terrissaires paterners van crear peces de tota mena, sobretot d'ús domèstic, utilitzant diverses tècniques, colorimetria i aplicant tendències exportades d'altres regions.

Va ser a partir del segle XV quan va començar a popularitzar-se el Socarrat de Paterna, peça decorativa per a sostres que en l'actualitat és representativa de la història i tradicions del municipi.

Destacats