Família de l'afusellat pel franquisme localitzat per unes cartes entre les seues restes: "És una emoció indescriptible"

Guardar

fusilado_paterna
fusilado_paterna

La família de Francisco Sanz Herráez, l'afusellat pel franquisme del qui s'han trobat descendents després de trobar targetes postals escrites per la seua esposa i un amic en les seues restes, ha rebut la seua localització amb "alegria, emoció i sorpresa". Així, han indicat que haver pogut recuperar el cos d'aquest represaliat els ha generat una sensació que "no es pot descriure" i que els porta a estar quasi en "un somni".

Així ho han indicat aquest dilluns dos dels seus néts, Francisco i Juan Luis Sanz Martínez, durant la visita que han realitzat al cementeri de Paterna (València), on Francisco Sanz Herráez, un sabater de 40 anys resident en la pedania valenciana de Benimàmet, va ser afusellat i soterrat el 13 de juliol de 1940.

Les seues restes van ser depositades en la fossa comuna 127 d'aquest cementiri, en el qual es fan treballs des de maig, promoguts per la Diputació de València, per a exhumar i identificar els represaliats que hi ha en ella després de ser afusellats al juliol de 1940.

Tant els néts de Francisco Sanz Herráez com el president de l'Associació de Víctimes de la Fossa 127 de Paterna, Juan José González, que es trobava amb ells en el cementeri, han explicat que localitzar la família ha sigut possible gràcies a les xarxes socials i a les informacions difoses la passada setmana explicant la troballa de les cartes i demanant col·laboració ciutadana per a trobar algun conegut.

Juan Luis Sanz, de 58 anys, ha relatat que es va assabentar de la cerca per mitjà de la seua esposa, que havia contactat per Facebook amb entitats relacionades amb la recuperació de la Memòria Històrica. "No es pot descriure. És una emoció que corre per tot. Una sorpresa, és una cosa indescriptible. Pense que és un somni. Encara he de respirar i assimilar-ho tot", ha afirmat.

"Ens ha retornat la vida", ha assenyalat, Francisco Sanz, de 60 anys. "Jo moriré viu perquè podré enterrar-ho dignament i vindre a parlar amb ell espiritualment", ha agregat. Així mateix, ha detallat que son pare, de 85 anys, no té encara coneixement clar que s'ha trobat el cos del seu progenitor encara que li l'han dit, atés que es troba hospitalitzat i "està semiinconscient".

El nét ha explicat que confia que el seu pare es recupere "perquè senta eixa emoció" d'haver localitzat el cos de l'avi i que la història de la seua família "no quede com el que ell té en ment, que al seu pare ho van afusellar i ho van soterrar" sense saber on. Ha recordat, com ha dit Juan José González, que pel contingut de les postals escrites per la seua àvia, se sap que estava fent gestions perquè el seu marit poguera eixir de la Presó Model de València en la qual va ser empresonat abans de ser afusellat.

Aquest nét ha exposat també que Francisco Sanz Herráez "no pertanyia a cap partit" polític, que tenia terres i que era "sabater de professió, en eixos temps un ofici de milionaris", així com que tenia dos fills. En concret, una xiqueta que comptava amb 9 anys quan va ser detingut i afusellat i que ja ha mort, i un xiquet, son pare, que tenia 6 anys quan es van produir aquests fets.

Destacats