Comencen les excavacions a l'esplanada del cementeri de Paterna per a recuperar les restes de víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols

L'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València subvenciona el projecte a petició dels familiars. El georadar confirma l'existència de fosses de la rereguarda republicana i del franquisme

Guardar

excavacion cementerio paterna Memoria Histórica
excavacion cementerio paterna Memoria Histórica

La Diputació de València manté la seua aposta per la memòria històrica donant resposta a les peticions de familiars que es mobilitzen per a recuperar les restes de éssers estimats que van ser represaliats en el marc de la Guerra Civil i la dictadura franquista. En aquesta ocasió, l'àrea que dirigeix Ramiro Rivera ha subvencionat les excavacions que es van iniciar dilluns a l'esplanada del cementeri de Paterna, on s'espera trobar diferents saques amb les restes de víctimes tant de la rereguarda republicana com del franquisme.

La delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València afronta el cinqué any de la seua política de subvenció d'exhumacions i identificació genètica dels afusellats durant la Guerra Civil i el franquisme amb el projecte que afecta el quadre segon del cementeri de Paterna. Aquesta fossa, a diferència del que és habitual, no està senyalitzada i malgrat conéixer-se la seua existència no podia assegurar-se quina era la ubicació concreta.

Les indagacions dels familiars es van veure impulsades pel testimoniatge de Fernando Castelló, fill d'un dels represaliats, que recordava el lloc on van ser enterrats. Aquest testimoniatge es va poder confirmar finalment amb els resultats del georadar, que durant 2020 es va emprar per a assegurar l'existència de restes en la zona. Les notícies orals i la prospecció del georadar parlen de diverses fosses tant de la rereguarda republicana com de l'època franquista, en el sòl d'aquest pati, totes elles sense senyalitzar. A més, es té constància que d'elles es van extraure cossos per a traslladar-los al Valle de los Caídos.

Les primeres excavacions se centren en la saca que correspon al 16 de maig de 1941, dia en què van ser assassinades 20 persones; quatre d'elles van ser enterrades en nínxols individuals i la resta es creu que continuen en la fossa. En paraules de Ramiro Rivera, "és necessari que continuem treballant per la dignitat de totes les persones que van morir per les seues idees, i per això des de la Diputació contribuïm al fet que les restes de les víctimes siguen recuperades per les famílies".

El cost total del projecte supera els 54.000 euros i ha sigut subvencionat íntegrament per la delegació provincial de Memòria Històrica a sol·licitud dels familiars.

Arxivat a:

Destacats