Un mural en homenatge a Kathrine Switzer obri el circuit d'art urbà PaiportART

Guardar

mural paiporta 8M
mural paiporta 8M

Kathrine Switzer fou la primera dona que oficialment va completar una marató. Fou l'any 1967, a Boston, amb el dorsal 261. La seua primera participació no va estar exempta de polèmica: mentre alguns homes varen intentar boicotejar la seua carrera, fins i tot amb agressions físiques, altres, en els quals es trobava el seu marit i preparador, la varen defensar i aconseguiren que l'atleta completara la distància.A partir d'aquell moment, Switzer va lluitar sense treva per la igualtat en l'esport, i va organitzar carreres a 27 països en l'Avon International Running Circuit, en què han participat més d'1 milió de dones.

L'any 1984, va aconseguir que la marató femenina fora prova olímpica. Hui en dia, una situació com la viscuda per Kathrine Switzer seria impensable. Però en aquell moment i al llarg de la seua trajectòria vital i professional, l'atleta ha obert una porta essencial per a avançar en la igualtat.

Per això, l'Ajuntament de Paiporta ha volgut retre-li homenatge amb un mural, obra de l'artista valenciana Barbiturikills, situat al perímetre del poliesportiu municipal. Amb aquesta intervenció, inserida dins de les celebracions del 8 de Març, Dia de la Dona, el consistori inicia el Circuit d'Art Urbà PaiportART, que omplirà murs i parets del municipi d'obres d'artistes urbans valencians, amb missatges en favor de la igualtat, la tolerància o la defensa del medi ambient i els productes de proximitat, entre d'altres. PaiportART és una iniciativa de la Regidoria d'Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, amb un treball transversal amb altres àrees com Igualtat o Joventut i Esports.

Per a la regidora d'Igualtat, Esther Coronado, «figures com les de Kathrine Switzer són banderes del feminisme i de la lluita per la igualtat de drets, i ens recorden que, no fa tant de temps, les dones ocupàvem un rol encara més secundari que actualment i que, igual que hem avançat, podem tornar enrere, i això és un perill».

Continuen les activitats pel 8M

Les activitats promogudes per la Regidoria d'Igualtat pel 8 de Març, Dia de la Dona, continuen amb actes promoguts també per la Regidoria de Cultura, com és la projecció de la pel·lícula 'Manual de la buena esposa', el 20 de març a L'Auditori Municipal, la programació de l'obra 'Diosas', de Bramant Teatre, el 28, el minut de silenci per les víctimes, el 31 de març, a l'Ajuntament, així com el taller en línia 'Criança en igualtat en temps de Covid', amb els psicòlegs Kontxin Roger Sánchez i Alberto Soler Sarrió. La inscripció es pot formalitzar al correu igualtat@paiporta.es

L'últim acte pel 8M a Paiporta tindrà lloc el 21 d'abril, amb la ruta d'art urbà feminista per València, a càrrec de Silvia Maiques Samarra, arquitecta de l'Associació Feministes de Carrer. La inscripció també es pot realitzar al correu igualtat@paiporta.es

Destacats