Paiporta s'adhereix al sistema VIOGEN de protecció de víctimes de la violència masclista

Guardar

paiporta
paiporta

L'Ajuntament de Paiporta s'adherirà immediatament al sistema de seguiment integral de violència de gènere VIOGEN 10 anys després d'haver-se acordat en un ple municipal. Així s'ha decidit en la reunió de la Junta Local de Seguretat celebrada, que ha comptat amb la presència del subdelegat del Govern a València, Juan Carlos Valderrama, l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, la regidora d'Hisenda, Administració General i Policia, Beatriz Jiménez, la de Benestar Social, Maribel Albalat, i representants de Guàrdia Civil, Policial Autonòmica i Policia Local.

El consistori paiportí va acordar en el ple de novembre del 2007 l'adhesió a aquest sistema de coordinació en la lluita contra els assassinats masclistes, en què es contempla l'acció conjunta dels diferents cossos i forces de seguretat de l'Estat, així com la Fiscalia. Però l'anterior equip de govern no va fer efectiva aquesta adhesió, ni aleshores ni en els seus 8 anys de mandat, malgrat que l'any 2008 es va produir un assassinat d'aquestes característiques, el de Carolina Planells, i cinc anys més tard, en 2013, va morir assassinada altra dona, María Ángeles Alonso, a mans de la seua parella.

En aquest últim cas, tal com ha quedat evidenciat en la reunió de la Junta Local de Seguretat d'aquest divendres, cap representant de l'Ajuntament de Paiporta, aleshores governat pel Partit Popular, va assistir a la reunió de coordinació posterior per analitzar les possibles errades en els mecanismes de protecció de la víctima.

"Anem fer un gir radical a les polítiques d'igualtat al nostre Ajuntament", ha afirmat l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, a l'eixida de la trobada. "La sintonia amb tots els agents implicats en el combat d'aquesta xacra social ha sigut total", ha afegit Martín, qui ha recordat que en el ple d'aquest dijous es va aprovar la part interna del primer Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Paiporta amb els vots favorables dels tres grups de l'equip de govern (Compromís, PSPV-PSOE i PodEU), i l'abstenció del PP i Ciudadanos.

L'entrada al sistema VIOGEN suposarà "una major implicació de l'Ajuntament en la lluita contra els assassinats masclistes", ha afirmat la regidora de Policia, Beatriz Jiménez. La Policia Local de Paiporta tindrà assignat el treball de protecció a un nombre determinat de dones amb mesures de protecció, que en el cas de Paiporta en són 36 en l'actualitat. Per a fer front a aquesta tasca amb garanties, l'Ajuntament ha facilitat en els últims mesos formacions als i les agents del cos policial paiportí, que tindrà també accés a la base de dades de dones víctimes potencials de violència.

La regidora de Policia ha destacat que des de l'àrea de Benestar Social "s'està prestant un servei assistencial a les víctimes", i que aquest treball "està donant els seus fruits, amb una millora de les xifres de dones en perill". Però "el govern no es relaxa -ha continuat Jiménez-, ja que aquests assassinats poden aparéixer en qualsevol moment". L'entrada de Paiporta en el sistema VIOGEN, ha conclòs, "és una garantia de seguretat més per a les dones que pateixen la violència".

Entre les mesures que comportarà l'entrada en aquest sistema també està la convocatòria periòdica d'una mesa de coordinació per a valorar cada cert temps la situació general, revisar protocols i millorar l'atenció a les víctimes. Aquesta mesa estarà formada per professionals del Centre de Salut, responsables dels centres educatius de la localitat, tècnics o tècniques de l'àrea de Benestar Social, i agents de Policia Local i Guàrdia Civil.

La Junta Local de Seguretat també ha abordat altres assumptes sobre els quals es continuarà treballant, com són l'atenció a les víctimes de violència en l'entorn familiar, amb una anàlisi i valoració dels protocols i procediments, plans operatius en l'àmbit de la seguretat viària, i protocols per als delictes d'odi.

Destacats