Cens a 2.316 gossos en la campanya d'extraccions gratuïtes d'ADN

L’Ajuntament prepara una última acció per a conscienciar als amos de mascotes. A partir de hui començaran les anàlisis i les sancions

Guardar

perro-en-la-avenida-gregorio-gea-de-mislata
perro-en-la-avenida-gregorio-gea-de-mislata

Yacki és un "bichón" maltés de quatre anys que forma part del cens d'ADN caní de Mislata. El seu amo es va acollir a la campanya d'extraccions gratuïtes impulsada per l'Ajuntament. Va arreplegar el seu tiquet, va demanar cita en el seu veterinari i una senzilla mostra de sang va ser suficient per a extraure el genotip de l'animal i incorporar-ho al cens municipal d'ADN.

Com l'amo de Yacki, altres 2.316 veïns de Mislata també van arreplegar el seu tiquet i la gran majoria, un total de 2.166, ja estan genotipats i censats, mentre que la resta ho faran en els pròxims dies. Finalitzada esta primera fase i després del devessall de sol·licituds rebudes abans de final del 2016, la regidora de Sanitat, Mayka Tarín, agraeix "l'esforç que han fet les clíniques veterinàries en estes últimes setmanes per a censar a tants gossos i la implicació de la ciutadania, perquè d'ells depén en bona mesura l'èxit d'este projecte".

L'ADN caní és el projecte amb el qual l'Ajuntament de Mislata està decidit a posar fi al problema de la femta en la via pública. Malgrat la complexitat del procés, que va implicar una modificació de les ordenances municipals, i de la dificultat que suposa llançar un projecte pioner, l'alcalde, Carlos Fernández Bielsa, es mostra convençut de la seua efectivitat: "Som conscients que ser els primers a analitzar l'ADN implica certs riscos, però estem convençuts que eixirà bé". A més, Bielsa recorda que la femta en el carrer són "una qüestió de civisme que preocupa i molt als ciutadans i davant el qual no podíem quedar-nos de braços plegats".

A partir d'ara el projecte entra en una segona i definitiva fase. El govern municipal preparara una última campanya de conscienciació ciutadana dirigida principalment a aquells propietaris de mascotes que encara no les han censat, per als qui l'ordenança preveu sancions de 300€ i un termini màxim d'un mes per a fer-ho de forma obligatòria.

I a partir d'ara començaran les anàlisis d'ADN i les multes als amos que no arrepleguen les deposicions de les seues mascotes. Des d'eixe mateix dia, els agents de la Policia Local eixiran al carrer per a realitzar identificacions aleatòries i comprovar que els gossos estiguen correctament censats i genotipats. Podran fer-ho en el mateix moment, ja que aniran equipats amb unes tablets en les quals està incorporada tota la informació del cens caní.

Este cens, a més, permetrà associar els excrements trobats en la via pública amb l'amo del gos responsable d'esta deposició. Així, quan el personal de Nemasa -empresa pública encarregada de la neteja viària- detecte un excrement en el carrer, arreplegarà una mostra, l'enviarà al laboratori i els seus resultats es confrontaran amb el banc genètic per a determinar amb exactitud el nom del gos i el del seu amo. En cada actuació, la Policia Local també garantirà la cadena de custòdia, des de la recollida fins a la seua arribada al laboratori.

Destacats