Carmen Lapeña: "M'agradaria que Mislata continuara lluint el color violeta cada dia de l'any"

"Amb més participació i pedagogia totes les persones són capaces d'entendre els problemes de desigualtat que existeixen"

Guardar

Carmen Lapeña Bueno
Carmen Lapeña Bueno

Amb motiu del 8 de març, parlem amb la regidora d’Igualtat de Mislata, Carmen Lapeña, que ens conta més detalls sobre com s’afronta aquesta commemoració marcada per la pandèmia, però també sobre el treball de tot un any dedicat a aconseguir una societat més igualitària on a les dones se li reconeixen els mateixos drets que als homes.

Mislata és una de les ciutats capdavanteres de la Comunitat Valenciana en tindre dos plans municipals d'igualtat, però a més el seu teixit associatiu és fonamental per a la defensa dels drets de les dones: "les associacions de dones són les verdaderes protagonistes d'aquest dia".

Com ha afectat la pandèmia a la celebració del 8M?

Evidentment, enguany hem demanat manifestar-nos d'altra manera; participarem i donarem visibilitat a la necessitat de més igualtat des de plataformes segures, com les nostres vivendes, posant balconeres i proposant una pedagogia de la igualtat, de les polítiques que demanen igualtat entre dones i homes; i lluiten contra el masclisme. Ho farem també amb accions concretes als instituts de secundària, a les escoles de primària i amb visibilitat al mobiliari urbà.

Heu apostat per una campanya més segura com, per exemple, penjar cartells amb persones reconegudes, en què vos heu basat per a triar-les?

Volíem que foren cartells molt cridaners, amb gent representativa de la nostra ciutat, i que siguen una mostra de la diversitat social que tenim a Mislata. Així, hem comptat amb actors i actrius de la talla d'Empar Ferrer i Nelo Gómez, o artistes internacionals com Miquel Navarro, però també amb dones esportistes, amb dones migrants, amb membres del Consell d'Infància i Adolescència i amb les persones responsables de Protecció Civil i la Policia Local.

També heu animat la ciutadania a participar amb l'acció de penjar banderoles als balcons, està tenint una bona acollida?

Molt bona acollida. Ja que no podrem fer-ho conjuntament al carrer, volem que Mislata lluïsca el color violeta als nostres balcons, un emblema de manifestació que al llarg d'aquests anys hem convertit en un símbol. Pensàrem que seria una bona idea, i així ens ho està fent saber la ciutadania. Una forma d'acompanyar la gran bandera per la igualtat que mostra des de fa uns dies el nostre Ajuntament.

Com s'està treballant a Mislata per a aconseguir una igualtat real i efectiva?

Hem sigut una de les ciutats capdavanteres de la Comunitat Valenciana en tindre dos plans municipals d'igualtat. Un d'ells va dirigit a les persones que treballen al consistori, i l'altre és obert a la participació, a la ciutadania, perquè entre tots i totes fem una ciutat més igualitària. Està tenint molt bona acollida, i estic convençuda que amb més participació i pedagogia totes les persones són capaces d'entendre els problemes de desigualtat que existeixen en l'actualitat.

Des d'Igualtat també promoveu subvencions per a associacions de dones i per a la realització de programes d'Igualtat, per què és important disposar d'eixe teixit associatiu a la ciutat?

Perquè són fonamentals. Les dones compten amb una llarga trajectòria d'associacionisme en defensa dels nostres drets. Amb la seua participació activa han donat oportunitats a moltes més dones, les han ajudat a fer un pas endavant en un moment determinat, i també han col·laborat a denunciar agressions masclistes. Les associacions de dones són les verdaderes protagonistes d'aquest dia; i anem a donar-les tot el suport possible perquè continuen fent eixa tasca tan necessària.

Porteu a terme accions als centres educatius per a començar a educar en igualtat des d'edats primerenques?

Així és, ho fem habitualment, però aquests dies les incrementarem amb accions específiques. La igualtat ha d'entrar a les aules, perquè entre els joves també es detecten molts comportaments masclistes, i és el millor moment per començar a educar en igualtat, llevar prejudicis, i col·laborar perquè la societat del futur siga millor.

 

 

Com t'imagines Mislata en matèria d'igualtat d'ací a uns anys?

M'agradaria que fora visible el treball que estem fent, i que puguem continuar sent una ciutat segura, igualitària i que done oportunitats a les persones més vulnerables, especialment també a les dones. Els nostres plans d'igualtat es continuaran ampliant i renovant, i seran el millor testimoni d'eixos canvis, d'eixe procés de reeducació perquè la dona tinga en la societat el mateix paper que l'home, i se'ns garantisquen les mateixes oportunitats.

Per últim, un missatge per a implicar la ciutadania en aquest 8M.

Demanaria a totes les dones i homes de Mislata que col·laboren en la igualtat, des de la mateixa rutina diària, fins a la visibilitat de problemes que suposen una xacra, com la violència. Entre totes i tots hem de guanyar una consciència ciutadana per a véncer els masclistes, per a acabar amb la desigualtat. M'agradaria que Mislata continuara lluint el color violeta cada dia de l'any, perquè la igualtat ens implica a totes i tots.

Arxivat a:

Destacats