Enamora't amb l'all i pebre de Catarroja

Amb una mica de pràctica segur aconsegueixes el millor all i pebre de la història

Guardar

allipebre catarroja
allipebre catarroja

El meravellós enclavament en el qual es troba la població de Catarroja fa per mèrits propis un lloc de pelegrinatge per als amants de la naturalesa i la gastronomia. Esta localitat valenciana, situada als peus de l'Albufera, evoca en el visitant records de les mítiques escenes descrites per Blasco Ibáñez en les seues novel·les (moltes d'elles ambientades en este paratge natural). Catarroja i el seu Port, lloc on es van trobar les restes més antigues de la població, compten amb la distinció de ser el 'bressol' d'un dels menjars valencians més coneguts, l''all i pebre' d'anguiles.

Amb una tradició pesquera i agricultora, tenint a l'abast de la mà l'Albufera i tota la seua rica varietat de fauna, no és d'estranyar que el plat per antonomàsia estiguera fet a força d'anguiles. Possiblement el plat naixeria en una època en la qual l'economia no fóra molt pròspera i les famílies van utilitzar tots aquells ingredients que tenien a prop (agricultura i pesca). En principi l''all i pebre' és una salsa combinable amb diferents peixos o carns, sent el d'anguiles el més demandat i conegut. De fet, quan algú nomena el plat evita el cognom d'anguila doncs per 'all i pebre' ja és reconegut el plat.

Amb una base d'anguila i creïlla, al que també se li posen com a ingredients olie d'oliva, all, pimentó dolç, guindilla i aigua... s'aconsegueix un plat exquisit digne de reals paladars.

Des del Consistori s'organitza des de fa anys, en el mes de setembre, un concurs sobre este plat, que sens dubte s'ha convertit en una de les cites gastronòmiques del calendari doncs fins al Port de Catarroja acudeixen milers de persones tant a cuinar com ha degustat este típic plat. Us deixem la recepta i la forma de fer-ho que l'Ajuntament recomana des del seu web. Sens dubte assenyalar que cada mestre té el seu llibret i que entre fogons el toc mestre ha de donar-ho el cuiner doncs les mans tenen molt a veure en el resultat final... com tot en esta vida és qüestió de pràctica.

 

Recepta per a 4 persones:

Ingredients:- 1 kg d'anguiles- ½ kg de creïlles- 2 dl d'oli d'oliva- 3 dents d'all- 1 viteta- 1 cullerada de pebre roig- ½ l d'aigua

Preparació:

Posen l'oli a calfar en una cassola de test. Quan estiga ben calent, fregim els alls i el vitet. A continuació, incorporem el pebre roig i, ràpidament, perquè no s'agarre, una miqueta d'aigua. Després, afegim les creïlles tallades i deixem que comence a bullir. Sofregim les anguiles, netes i trossejades, i afegim aigua freda, fins que tots els condiments en queden coberts. Ha de coure durant 20 minuts a fi que el caldo quede ben quallat.

 

Destacats