Catarroja tanca la porta a la violència de gènere i la obri a una nova vida

La localitat disposa d'un Equip Multidisciplinari que acompanya a les víctimes de violència de gènere en tot el procés per a plantar cara a aquesta realitat

Guardar

Catarroja Violencia de Género
Catarroja Violencia de Género

Catarroja vol tancar la porta a la violència de gènere perquè les víctimes comencen una nova vida. Per açò, compta amb l'Equip Multidisciplinari, on diversos actors de la mateixa localitat i de València treballen de forma coordinada per a plantar-li cara a aquesta realitat, tal com van ressaltar ells mateixos en la seua presentació dimarts passat en la Sala de Plens de l'Ajuntament.

En un acte obert a tot el món, la regidora d'Igualtat, Mabel Rojas, i l'Agent d'Igualtat Municipal, Trini Moreno, van coincidir en la necessitat que la ciutadania posara cara a les persones que hi ha darrere dels telèfons d'atenció i de tot el procés integral de què disposen per a la seua lluita. "Sembla abstracte explicar què ocorre darrere d'una trucada, per això volem mostrar l'impecable equip que té Catarroja", va destacar Moreno.

L'agent va indicar que les primeres mostres d'aquesta violència s'observen des del Centre de Salut. Així ho va confirmar la treballadora social Teresa Montaner, que va dir que una vegada s'identifica, es fa un test i un part de lesions i s'envia al jutjat perquè comence la seua gestió. No obstant això, va matisar que "normalment aquestes dones són molt poc inclinades a obrir-se i a enviar el part", però que és d'obligat compliment. També va donar recomanacions per a prevenir, com tenir una casa a on anar, preparar roba per a una eixida ràpida i tenir a mà les targetes sanitàries.

La importància d'acompanyar-les en tot el procés

L'altre agent que més viu el primer contacte amb aquest fet és la Policia Local i el Comissari Alfonso Luque i l'agent María Rianes van reivindicar la importància de denunciar. Així, Rianes, que forma part de la unitat específica del cos de seguretat municipal, va posar èmfasi en el fet que "cal posar fi per a tenir un principi" i que sempre es garantirà la seguretat i s'acompanyarà al centre de salut i a posar la denúncia a la caserna de la Guàrdia Civil, en aquest cas d'Alfafar.

El testimoniatge de Vivas Martínez, de la Unitat Judicial Contra la Violència cap a les dones del Jutjat de Catarroja, va ser clau, ja que va denunciar que de les 45 dones en ordre de protecció en la localitat, el 80% estan afectades sota aquesta xacra. "Pretenem ser un refugi dins del jutjat hagen denunciat o no. Les assessorem i orientem abans que denuncien perquè tot vaja ben i els donem orientació psicològica", va dir. A més, va matisar que "moltes vegades no saben que estan sent maltractades perquè hi ha molta dependència emocional a les seues parelles i cal entendre el transfons social que hi ha darrere".

Del Centre Dona 24 hores de València, en el carrer Guàrdia Civil, la treballadora social Sonia Rubio va oferir el seu testimoniatge per a destacar, sobretot, que la coordinació és bàsica i que tots els serveis estan connectats. "Hi ha moltíssimes dones que no denuncien però cal actuar i obrir una porta d'entrada a una vida sense violència", va dir, per a apuntar que "les úniques víctimes no són elles, sinó també els seus fills i el seu entorn".

Aquesta línia és la que van seguir Marta Martínez i Marta Royo, en representació de Serveis de Benestar Social de Catarroja. Van ser elles els qui van posar èmfasi a dir que "hi ha una falsa creença a considerar que aquest servei és solament per a situacions precàries quan és per a tots" i van explicar que fan una intervenció global en tots els àmbits de la persona que arriba al seguiment dels fills en el col·legi.

En l'acte tampoc va faltar la peça que completa l'Equip Multidisciplinari: el de l'Espai Labora del SERVEF. Així, Mercedes Sepúlveda i Victoria García van indicar que ofereixen una atenció personalitzada i especialitzada en un espai físic que preserve la intimitat i que la dona que haja patit maltractament té prioritat. En aquest sentit, ambdues van informar que el seu treball consisteix a detectar necessitats, acompanyar-les en la cerca d'ocupació i coordinar-se amb la resta de recursos, principalment.

Lorena Silvent, primera Tinent d'Alcaldessa de Catarroja, va assegurar que "com a dona, veïna i regidora d'aquest poble és un plaure tenir aquest equip". Així mateix, va destacar que era necessari aquest pas i actuar, ja que fins llavors solament s'havien fet campanyes de sensibilització i dinamització dirigides a dones. També va voler remarcar que posar el focus en l'alumnat és un gran avanç "perquè amb el treball d'aquesta realitat en els instituts poden despertar i veure els micromasclismes que ens envolten".

Les eines per a plantar cara

En l'acte va estar present la responsable de la Unitat de Coordinació contra la Violència cap a les Dones de la Comunitat Valenciana, Carla Mercé, que va destacar que aquest grup actua contra la violència de gènere, la tracta de dones i xiquetes amb finalitats d'explotació sexual o la mutilació genital femenina. Així, va recordar que el 016 rep cridades les 24 hores del dia tot l'any i atén en 53 idiomes i a dones sordes.

També va esmentar el Servei Telefònic d'Atenció i Protecció a les víctimes de la violència de gènere (ATENPRO), de teleassistència i geolocalització, que grava les trucades i que poden servir com a prova en un procediment judicial.

Mercé va explicar que el municipi es troba en tràmits per a unir-se al programa Viogén, un sistema del Ministeri de l'Interior de seguiment integral per a cada cas que funciona des de 2007. En concret, aglutina informació, elabora informes, reuneix a les institucions públiques amb competències i efectua una labor preventiva i de seguiment de les dones que han viscut aquesta situació.

Així, les persones que patisquen la violència masclista en primera persona o que vegen aquesta situació, disposen d'aquests telèfons per a demanar ajuda:

  • Emergències: 112
  • Servei Municipal d'Igualtat: 96 127 44 88
  • Policia Local: 96 126 00 92
  • Guàrdia Civil d'Alfafar: 92 318 22 37
  • Atenció a víctimes/ Centre Dona 24 hores: 016 / 900 580 888
  • Atenció a Víctimes del Delicte (Jutjat): 96 196 49 54
  • Centre de Salut: 96 197 15 00
  • Espai Labora: 96 192 49 00
Destacats