Acaben les obres de reparació del Museu Antonia Mir de Catarroja

Guardar

museo
museo

El Museu Antonia Mir de Catarroja està pràcticament preparat per a tornar a obrir les portes després que s'haguera de tancar al públic a causa de seriosos problemes de filtracions d'aigua.

L'edifici, que va ser inaugurat en 2007, ha tingut deficiències des del principi, però va ser en desembre de 2016 quan les fortes precipitacions van provocar danys en la coberta i en l'interior de les instal·lacions que van obligar a tancar-les.

Les filtracions feien perillar les més de 250 obres de la pintora catarrogina que van haver de ser retirades fins que el recinte es trobara en les condicions adequades. En eixe moment, es va contractar un nou segur especialitzat per garantir la protecció de les obres donades per l'artista, que formen part del patrimoni de Catarroja, ja que es va descobrir que l'anterior assegurança no tenia en compte el valor artístic de l'obra.

Més de 100.000 euros invertits

En total s'han invertit més de 100.000 euros en les obres de reparació i la nova assegurança. 70.000 provenen de subvencions de la Generalitat i la Diputació de València, mentre que la resta de la inversió s'ha completat amb fons municipals. S'ha reparat la coberta de l'edifici principal, s'han canviat portes i impermeabilitzat finestres i s'ha pintat tot el recinte.

També s'ha aprofitat la reforma per a convertir en centre en un espai multifuncional on puguen celebrar-se actes de diverses característiques: conferències, activitats culturals o exposicions temporals d'altres artistes. Així mateix, s'ha creat un espai audiovisual on s'exhibiran projeccions sobre l'obra i la vida de la pintora catarrogina.

En aquests moments s'estan ultimant les millores amb la col·laboració de l'artista i la Fundació Antonia Mir. Està previst que el centre torne a obrir les portes la pròxima tardor.

Recuperar un espai cultural

Paral·lelament, la regidoria de Cultura ha iniciat els tràmits per a incloure el recinte en el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Jesús Monzó, alcalde i regidor de l'àrea, assegura que amb aquesta actuació "s'està recuperant un espai de cultura de gran transcendència per al poble, el qual, incomprensiblement, ha tingut problemes d'humitat des de la seua inauguració". "Estem valorant l'obra d'Antonia Mir que, ni tan sols, estava assegurada", ha afegit. També ha recordat que el museu forma part de l'avinguda de la Diputació, coneguda com la 'Via de la Cultura', en la qual s'ubiquen el Teatre Auditori (TAC), la Universitat i el Centre de Secundària de La Florida, l'Escola de Persones Adultes (EPA) i la futura Casa de la Joventut, que ocuparà l'antic taller de l'escultor Alfonso.

Antonia Mir ha sigut una de les ambaixadores culturals de Catarroja, per això va ser nomenada filla predilecta de la localitat el passat mes de març. Al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos premis, entre ells la medalla de la Universitat de València en 2017.

Destacats