55 coets il·luminen el 25-N a Catarroja en record de les dones assassinades en 2019

Representants de l’ajuntament, veïns i veïnes i moviments feministes protestaren per aquests assassinats, la punta de l’iceberg de la violència masclista

Guardar

55 coets il·luminen el 25-N a Catarroja en record de les dones assassinades en 2019

Com cada 25 de novembre, Catarroja s'ha unit al Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència de Gènere. Una data que reflecteix la lluita per la igualtat i contra el masclisme que, des de 2013, ha assassinat a 1.074 dones 41 des que va començar 2020 – a Espanya i ha deixat a centenars de xiquets i xiquetes òrfenes.

Aquest 25-N, l'Ajuntament de Catarroja i la Regidoria de Transversalitat i Igualtat han organitzat diversos actes i activitats reivindicatives adaptades a la pandèmia de la COVID-19, que ha agreujat el maltractament físic i psicològic de les dones víctimes en confinar-se amb els seus agressors, així com la resta de formes de violència, com la prostitució obligada sense mesures de seguretat per a les dones prostituïdes.

Sens dubte, un dels actes més significatius va ser el record a Sheila, Andrea, Nalea, Beatriz, Rita-Riet Jeannine i Helena, les dones assassinades per les seues parelles o exparelles en 2019 en la Comunitat Valenciana, així com a la resta a les quals el masclisme va arrabassar la vida l'any passat. Un coet per cadascuna de les 55 víctimes directes va il·luminar el cel la nit del 25-N en un acte carregat d'emoció i reivindicació tant per part de les autoritats com pels moviments feministes catarrogines i els veïns i veïnes que, guardant les distàncies de seguretat, van donar suport als seus éssers estimats i a les qui, lamentablement, viuen hui dia aquesta vulneració dels seus drets.

La regidora de Transversalitat i Igualtat, Beatriz Sierra, ha destacat que aquesta reivindicació no sols es treballa el 25 de novembre, sinó cada dia. "Enguany, com a novetat, hem posat en marxa un servei multidisciplinari en una oficina pròxima a la Policia Local que compta amb una psicòloga especialitzada en violència de gènere per a coordinar-se amb la policia de VioGén, l'agent d'igualtat de l'Ajuntament i, a més, des de Benestar Social s'ofereix atenció especialitzada a menors que es troben en aquesta situació. Per tant, no sols atenem dones víctimes de maltractament, sinó a totes les que són víctimes de violacions, agressions sexuals o prostitució. Estem fent molt seguiment i estem contents pel resultat que està tenint el servei".

Per part seua, la vicealcaldessa i regidora de Seguretat Ciutadana, Lorena Silvent, ha coincidit amb Sierra i ha assenyalat que "des de la Regidoria de Transversalitat i Igualtat s'està posant la clau també en erradicar tot tipus de violències". Així, ha explicat que "cal no oblidar-se de les dones prostituïdes": "Volem impulsar mesures per a ajudar-les i que no siga una opció estar prostituïdes, a més de poder denunciar als qui consumeixen, als puters".

Així mateix, alumnes del Cicle Formatiu de Promoció d'Igualtat de Gènere de l'IES Berenguer Dalmau de Catarroja van mostrar el seu suport a la lluita per a l'erradicació de la violència de gènere i van reivindicar la necessitat d'ajudar a les dones víctimes de violència masclista amb assessorament laboral i jurídic i actuacions per a impulsar l'emprenedoria femenina i reduir la bretxa laboral de gènere i el sostre de cristall. Jessica Madera, una de les alumnes, va destacar la importància de treballar en aquesta reivindicació cada dia de l'any tant des de la societat com per part de les administracions públiques i les empreses, d'ací la importància de comptar amb agents d'igualtat en els equips.

La protesta per erradicar aquesta xacra no acaba el 25-N en el municipi. El 26 de novembre tindrà lloc una nova edició de l'Escola de Feminisme, a les 18 hores en el Teatre Auditori de Catarroja (TAC), en aquesta edició amb el títol 'De Disney a tres metres sobre el cel. La bona, la dolenta i el bonic', de la mà de Melissa Ruiz López. Així, el poble de Catarroja clama aquest 25-N i la resta de l'any que cap dona més siga assassinada pel fet de ser dona.

Destacats