“En Aldaia seguirem caminant, incansables, per la igualtat”

Parlem amb la regidora d’Igualtat d’Aldaia, Encarna Comas, amb motiu del 25-N

Guardar

Ajuntament aldaia
Ajuntament aldaia

'El camí és la igualtat' és el lema que Aldaia ha llançat per a la commemoració del 25-N. No obstant això, aquesta frase és un mantra que es repeteix en cada pas que donen. I és que com bé diu Encarna Comes, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Aldaia, "la igualtat s'ha de treballar cada dia".

Conscients que la pandèmia podria empitjorar la situació de les víctimes de la violència de gènere, van apostar per intensificar el servei d'atenció. Així i tot, al llarg de tot l'any treballen per a involucrar a tota la societat en la lluita per la igualtat i l'eliminació de qualsevol violència cap a les dones.

Durant tot el mes de novembre heu organitzat actes per a celebrar el 25-N, quins objectius persegueixen aquestes activitats?

El nostre objectiu és sempre conscienciar de la situació que malauradament encara vivim de desigualtat entre homes i dones a la nostra societat. Com diu el nostre lema "El camí és la igualtat", i per desgràcia encara queda molt per caminar. En Aldaia no obstant seguim fent passos per aconseguir-ho.

I quines accions dureu a terme el pròxim 25 de novembre?

El Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones sempre ha estat tot un símbol, però s'ha de treballar per la igualtat cada dia. Aquest 25N, donada la situació especial sanitària, hem hagut de reduir o almenys acotar una miqueta els actes, amb molta responsabilitat per la salut de tots i totes, però farem com sempre la lectura d'un manifest a la porta de l'ajuntament i també de vesprada s'ha programat una obra amb temàtica per la igualtat entre la programació del nostre TAMA (Teatre Auditori Municipal d'Aldaia), Mulïer.

A més aquest mes s'han fet fòrums, presentacions i campanyes per seguir treballant en aquesta tasca de conscienciació.

Com es treballa la Igualtat a l'Ajuntament d'Aldaia? Compteu amb la participació d'associacions o entitats del municipi?

En Aldaia sempre hem volgut involucrar i implicar a quantes més associacions possibles del poble, i les agrupacions responen. Grups de dones com ara les Ames de Casa Tyrius, sempre aporten tot el suport. La nostra és una tasca transversal que implica a totes les àrees de treball i així intentem programar les activitats. Per exemple, enguany s'ha llançat un concurs de Tik Tok amb les i els joves dels col·legis i instituts d'Aldaia amb missatge per la igualtat. A poc a poc anem arribant a tots els segments.

L'educació en Igualtat és una de les claus per a acabar amb la violència masclista, de quina manera s'aborda als centres educatius?

Efectivament l'educació és clau. Els i les nostres joves són ja el futur i hem de treballar amb ells per construir, junts, un món millor. Hui en dia les dades encara són molt alarmants, una de cada cinc dones ha patit violència sexual durant l'últim any, no podem abaixar la guàrdia. N'hi ha moltes formes de violència i de masclisme. I en eixa línia els centres educatius estan fent una tasca impressionant amb el suport de la nostra àrea d'Igualtat que fa noves propostes, reparteix material i informació...

El confinament ha dificultat la protecció a les víctimes, com s'ha solucionat des de l'Ajuntament?

Donat que la pandèmia i el confinament han empitjorat molts casos de dones en les seues cases, Aldaia ha reforçat l'atenció a les dones durant la quarantena i al llarg de tota la pandèmia. Tot l'equip de serveis socials ha estat i està a disposició de qualsevol necessitat o alarma. A més, ens hem sumat a totes les iniciatives d'altres administracions i s'han fet campanyes informatives de totes elles, com per exemple la Mascareta-19.

Com s'aconsegueix que tota la societat estiga implicada en la lluita contra la violència masclista?

És una tasca complicada, però hem de treballar en eixa línia. Pensem que cal implicar a tots i totes, ja que ningú està lliure de patir violència masclista, per desgràcia, o de tindre una familiar, una amiga, coneguda... en una situació tan dolenta. Per això hem de prendre consciència. Aconseguir-ho és qüestió de tots i totes, en cada gest, en cada frase, en cada campanya. Col·laborar és caminar cap a la igualtat entre tots i totes.

Quin missatge llançaries als veïns i veïnes d'Aldaia?

El missatge és que el camí, una vegada més, és la igualtat. No n'hi ha altre. Estarem ací per a qualsevol necessitat que genere la desigualtat, però la idea és que algun dia no faça falta un Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, perquè ja no existisca diferencia per sexe. En Aldaia tenim el ferm compromís, i en eixa línia seguirem treballant, i caminant, incansables per la igualtat.
Destacats