Aldaia projecta el seu palmito, cultura i gastronomia al món

La localitat estarà per primera vegada en FITUR amb una mostra de la seua tradició al voltant del ventall

Guardar

Palmito Aldaia
Palmito Aldaia

"Contarem que Palmitos Aldaia és una mostra del nostre poble i tradició. Aprofitarem per a dir al món qui som", assegurava Guillermo Luján. L'Alcalde d'Aldaia recordava, així, que el municipi estarà per primera vegada en la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR), amb una exposició dels seus palmitos; la centenària història darrere dels seus ventalls, tan rica com els seus dissenys.

Luján creu que estar en FITUR és una cosa "necessària i imprescindible", perquè es tracta d'"un dels treballs artesans" que representa a Aldaia com a poble, amb una indústria que ha passat les seues dificultats "però continua elaborant uns productes únics i incomparables". Es tracta de portar un xicotet tros de la cultura d'Aldaia, recollida en el Museu del Palmito (MUPA), que des de 2015 recull i ajuda a la difusió de l'art del ventall d'Aldaia i la Comunitat Valenciana.

Museu del Palmito d'Aldaia / Ajuntament d'Aldaia

Des del Segle XVIII fins hui. Tres segles d'història amb els ventalls poden trobar-se en el MUPA, situat a la Casa de la Llotgeta, un edifici renaixentista del segle XVII. Una casa històrica que tanca, dins, més història. Ara, després de mesos de treball i negociacions, part d'aquesta eixirà per a estar, el pròxim 23 de gener, en FITUR, dins de l'estand de la Comunitat Valenciana.

Luján va assenyalar la presència en el saló internacional com una possibilitat de mostrar el "potencial de futur" de la indústria al voltant del palmito, que aposta pel tradicional, l'artesania i la màxima qualitat per a fer-se valdre. El palmito, comunament coneguts com a ventalls fora de l'entorn valencià, acumulen més de 3.000 anys d'història. A Aldaia i altres municipis de l'àrea metropolitana de València, la història del ventall es remunta més de 500 anys, però és en el Segle XVIII quan la zona de València es consolida com a principal productor d'aquest, que després va migrar a municipis com Aldaia.

Art, cultura i gastronomia

L'estand de la Comunitat Valenciana, en el qual se situarà Aldaia, no només recollirà l'artesania del Palmito. També "es mostrarà al món" una part de tot el seu patrimoni; des del seu art, fins a la seua cultura, gastronomia i fins i tot béns monumentals, com la casa on s'allotja el mateix MUPA.

"Aprofitarem per a contar al món, a més de sobre els palmitos, qui som, d'on venim i, d'alguna manera, com d'orgullosos ens sentim de ser aldaiers", va assenyalar Luján.

Destacats