Mélani Jiménez: "És gratificant saber que aportes un granet d'arena a la lluita per la igualtat"

La Regidora d’Educació i Dona repassa la seua gestió i assegura tindre ganes de continuar al capdavant

Guardar

Melani- Jiménez- albal
Melani- Jiménez- albal
Encara que el govern del PSPV a Albal es manté des de 2003, Mélani Jiménez va arribar a la Regidoria d'Educació i Dona després de les eleccions de 2015. Durant aquesta última legislatura han arribat canvis, com el primer ‘Pla d'Igualtat’ per a la plantilla municipal o un protocol contra l'assetjament sexual. Assegura estar contenta al capdavant de la Regidoria i amb energia per a seguir i aportar “aquest granet d'arena a aquesta lluita per la igualtat”.

Des que vas arribar a la Regidoria fa 4 anys, has notat algun canvi o modernització respecte a la promoció de la igualtat?

La veritat és que hi ha hagut un canvi quant a activitats. Algunes s'han anat mantenint i unes altres s'han anat canviant. Cada any hem intentat introduir coses noves i veure el què és el que més o menys funcionava. Així, ho tenim en compte per a anys posteriors. Enguany comptem amb les associacions de dones que tenim ací a Albal i hem creat la setmana dedicada a elles, perquè puguen ser partícips. Al cap i a la fi és de totes.

Una Setmana de la Dóna? Quin tipus d'activitats hi ha programades?

Sí, la Setmana de la Dóna. Tenim des de les activitats de les mateixes associacions de dones fins a activitats com el Taller d'Igualtat i Apoderament. També hem inclòs, per exemple, un cinefòrum amb la pel·lícula de Clara Campoamor que va tindre bastant èxit. També comptem amb un jove d'Albal que ha compost una cançó dedicada a la dona, dita ‘Dona de batalla’, que va cantar després de la pel·lícula. Comptarem amb un Taller d'Alimentació sana que solem fer al llarg de l'any perquè les dones ens l'han demandat. Al final estem per a fer el que elles ens demanen.

També teniu activitats culturals.

Sí. Comptarem amb la col·laboració de l'associació d'Albal Paraules al Vent que farà un recital de poesia dedicat a la dona. El 8M culminarem amb el manifest a la porta de l'Ajuntament a les 12. També comptarem amb la participació d'alumnat de l'institut, que faran un sketch, i de l'escola d'adults. És el que més hem canviat respecte a altres anys, hem intentat donar-li un toc diferent. Normalment es llegia el manifest i ja està. Ara intentem introduir coses noves, com portar al xic de ‘Dona de batalla’, que ja l'any va cantar després de la lectura. Ara no és només la lectura, és una mica més i ara la gent sol acudir molt més.

Treballeu amb ONG locals?

No amb ONG, però sí amb associacions d'ací d'Albal que tracten, íntegrament, sobre dones.

Teniu xifres sobre la violència masclista?

Sí. Això ho porta la Policia Local, que està en contacte amb la Guàrdia Civil. Ací al final, la qual cosa fem, és posar-les en contacte amb la Guàrdia Civil.

Treballeu amb el VioGén?

Sí. Ací treballem amb el VioGén. Tenim una treballadora social que també s'encarrega dels temes de dones maltractades: les ajuda i assessora. També estem en la Xarxa de Municipis Contra la Violència de Gènere, alguna cosa que facilita molt a les dones que puguen denunciar. Les poden ajudar treballadores i psicòlogues que no tenen per què ser de la seua població, així eviten que els d'objecció. En estar en la xarxa, poden anar a qualsevol municipi que seran tractades com el seu anaren de la localitat.

És una forma de facilitar que facen el pas, encara que siga fora del seu entorn.

Sí. Perquè poden ser d'Albal, per exemple, i donar-los repare acudir als Serveis Socials perquè els poden conéixer. Això pot fer que coste més fer el pas. No obstant això si va a una població on no la coneixen, els pot resultar més fàcil parlar i denunciar el que els està passant. Ha sigut un avanç. D'aquesta manera podem posar més facilitats perquè les dones facen aquest pas avant i puguen denunciar el que estan patint.

Estàs contenta amb el treball desenvolupat aquests 4 anys?

Sí, la veritat és que sí. A més hem creat el primer protocol contra l'assetjament sexual per raó de sexe o assetjament psicològic laboral, a més del primer Pla d'Igualtat que s'ha portat en la plantilla de l'Ajuntament i ara estem posant-nos ja en marxa per a crear el primer Pla d'Igualtat per a la ciutadania. Aquest és un dels molt pocs pobles amb aquest tipus de protocol.

S'han dut a terme plans d'igualtat en l'institut?

Sí. Amb els col·legis intentem introduir el tema de la igualtat mitjançant contacontes i tallers, a més d'algunes xarrades. Sobretot tenim a una tècnica de l'ajuntament que està en l'institut i s'encarrega de donar-los aquests tipus de tallers sobre igualtat, violència de gènere, assetjament escolar…

S'acosten de nou eleccions. T'agradaria seguir com a Regidora d'Igualtat?

Sí. És una àrea que m'agrada. La veritat, em considere molt defensora de la igualtat. Per tant no m'importaria seguir en aquesta regidoria, perquè és gratificant saber que aportes un granet d'arena a aquesta lluita per la igualtat. Estic contenta i no m'importaria seguir.

Fas vaga pel 8M?

Sí. A més d'estar a l'Ajuntament treballe, sóc monitora de menjador escolar i monitora d'extraescolars. Faré vaga.

Arxivat a:

Destacats