Rocafort es convertirà en l'epicentre literari amb els Premis de la Crítica Literària Valenciana

Guardar

rocafort_premios_literarios
rocafort_premios_literarios

L'acte de lliurament dels 37 Premis de la Crítica Literària de la Comunitat Valenciana tindrà lloc aquest dissabte, 29 de setembre en la Casa de Cultura de Rocafort, un certamen organitzat per l'Associació Valenciana d'Escriptors i Crítics Literaris (Clave) al que concorren totes les obres d'autor valencià o amb residència permanent en la nostra Comunitat, publicades l'any 2017.

La reunió dels jurats i la decisió pública es van celebrar en aquesta Casa de Cultura de Rocafort el passat 19 de maig, ha recordat l'organització en un comunicat. Els guanyadors van ser, en la categoria de Literatura Dramàtica, les obres 'Focs', de Lola Blasco, i 'Shakespeare a Berlín', de Chema Cardeña, editades en 2017 per Edicions Invasores i El Petit Editor, respectivament.

Tots dos són textos "potents" que aborden l'escriptura dramàtica des de dues òptiques "totalment diferents": 'Shakespeare a Berlín', per l'estructura dramàtica i el tema, tractat amb "mestratge", que "sent històric és de candent actualitat i la pregunta de la qual segueix vigent": "Tu quin hauries fet en aqueixes circumstàncies?". Respecte a 'Focs', per la "força i emotivitat" del llenguatge i per les "potents" imatges del text, que interpel·la al contemporani: la por a l'altre, els refugiats, migracions i exilis, desocupació juvenil, etcètera.

En la categoria de Narrativa, ha sigut reconeguda la novel·la 'Lluny de tot', de Rafa Cervera, publicada en 2017 per part de l'editorial Jekyll & Hill, per la seua reivindicació literària de València "sense complexos o localismes, pel viatge emocional a l'adolescència i a la idolatria que planteja, però sobretot per l'aposta que suposa aquesta novel·la profunda i suggeridora, opera cosina de l'autor en el camp de la narrativa".

Respecte a Assaig i crítica, el títol guardonat és 'Aporofobia, el rebuig al pobre. Un desafiament per a la democràcia', d'Adela Cortina, assaig publicat per l'editorial Paidós. El jurat va considerar que aquesta obra és mereixedora del premi perquè analitza un aspecte de la realitat, sovint desapercebut i no reconegut, que posa en evidència les nostres patologies socials.

D'altra banda, el jurat va desitjar deixar constància de la qualitat de l'obra finalista 'Les contradiccions culturals del capitalisme del segle XXI', d'Ana Noguera i Enrique Ferreres, deixebles d'Adela Cortina, que confirmen la projecció de l'Escola de València.

POESIA I PREMI ESPECIAL

En Poesia, la vencedora és 'Història d'una ànima' (Visor, 2017), d'Antonio Praena, un llibre que "posa al descobert les misèries del món contemporani a través d'un personatge poderós, sense escrúpols, aficionat al luxe i als excessos". Mitjançant el seu discurs poètic, desplega una "gran intensitat lírica i enllaça el llenguatge del quotidià amb el culturalisme postmodern".

Així mateix, el Premi Especial va recaure, per unanimitat i a proposta del jurat de Poesia, en el poeta i acadèmic Francisco Brines, en reconeixement a la seua "brillant" trajectòria poètica.

Els jurats estan integrats per destacats crítics en actiu, representants d'institucions culturals i professors universitaris, de Castelló, València i Alacant.

Els XXXVII Premis de la Crítica Literària Valenciana compten amb el patrocini de l'Ajuntament de Rocafort i de la Direcció general de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Destacats