Quatre municipis units lluitant per la canalització sostenible de l'aigua

Demanen a la Conselleria que licite la redacció del nou projecte abans que acabe l’any

Guardar

Quatre municipis units lluitant per la canalització sostenible de l'aigua

"Sense horta, Rocafort perd part de la seua essència". Amb aquestes paraules, l'Alcalde de Rocafort, Víctor Jiménez, donava pas a una reivindicació que ha unit a quatre municipis - Rocafort, Godella, Massarrojos i Burjassot - per a paralitzar un antic projecte d'assarb per a canalitzar aigües pluvials, que ha de connectar el barranc dels Frares i la séquia de Montcada amb el Palmaret alt, per un altre molt més sostenible i respectuós amb un dels grans motors del municipi de Rocafort: l'horta. El passat mes de juliol, el Ple aprovava la moció sobre el "projecte d'assarb per a aigües pluvials i de defensa de l'horta de Rocafort", que tombava el projecte de 2006 consistent en la creació d'una gran barrera de formigó que no solament separava a la població de l'horta, sinó que, de nou, aquest paratge es tornava a veure afectat per actuacions que, durant anys, han anat reduint-la.

Després de l'esmena que el PSPV i Compromís van traure avant per als pressupostos de 2018, l'esperança de comptar amb un nou projecte més sostenible i respectuós amb l'horta dels municipis va tornar a aflorar. No obstant això, a dos mesos que acabe l'any, encara no tenen res clar. Actualment, s'estan redactant els plecs, però encara no hi ha data per a la licitació de la redacció del projecte. Per això, aquests quatre municipis no dubten a instar a la Conselleria al fet que considere aquest projecte com una prioritat que, a més, evitarà possibles inundacions. Tanmateix, des d'associacions com AGRO i Per l'Horta també reclamen a la Generalitat que informen sobre la redacció d'eixos plecs per a garantir no solament que s'han atés les peticions dels municipis afectats, sinó que s'estan incorporant mesures de drenatge sostenibles i, per descomptat, eficients.

En aquest sentit, algunes de les peticions de Burjassot, Godella, Massarrojos i Rocafort segueixen la línia de respectar l'horta amb una canalització d'aigua soterrada o una connexió més curta, com unir el barranc dels Frares des de la séquia de Montcada fins a la bassa de Borbotó. No obstant això, si és necessari mantenir el traçat proposat per a la canal, demanen que es tracte d'una via coberta, sense formigó en superfície i aplicant sistemes de drenatge que filtren el màxim d'aigua cap al subsòl. Així mateix, en cas de veure's en l'obligació de realitzar expropiacions, també exigeixen que es paguen a un preu just.

Destacats