«Semillas», pel·lícula homenatge a una altra manera de viure l'educació dels nostres joves

Guardar

006-semillas-en-ies-1
006-semillas-en-ies-1

Semillas va ser una pel·lícula homenatge a les activitats educatives de l'institut —i, especialment, a la labor del professor Vicent Ribes—, amb la qual es va inaugurar el festival de curts XS Puçol l'octubre de 2019. Estava prevista la seua projecció als alumnes de batxillerat de l'IES Puçol a la fi del curs passat, però la Covid-19 ho va impedir, per la qual cosa el 22 de desembre, representants dels departaments de Joventut i Comunicació de l'Ajuntament van recórrer tres aules de l'IES per a exhibir i comentar aquest homenatge amb els alumnes i professors.

En principi, Semillas era un documental sobre el treball diari del professor Vicent Ribes amb diferents grups d'alumnes de l'Institut d'educació secundària de Puçol. Un seguiment al llarg del curs en el qual es recollien imatges de l'alumnat en l'hort del centre, l'hivernacle, les aules, les maquetes i, en general, el dia a dia.

Esta informació visual s'anava completant amb entrevistes a diferents alumnes, els qui explicaven el projecte global i la seua responsabilitat en particular.

I així es va treballar d'octubre de 2018 a gener de 2019.

Però al gener, Vicent Ribes va morir.

El projecte va quedar paralitzat durant uns mesos, mentre s'estudiaven diferents alternatives des de l'institut i l'ajuntament.

Finalment, es van organitzar reunions amb els grups d'alumnes per a exposar-los la idea conjunta: per què no continuar el vídeo fins a finalitzar-lo, com a manera de retre homenatge al treball que realitzava Ribes? La idea va ser acceptada per tots els alumnes com a manera de mantindre viva la memòria del professor que els havia ensenyat una altra manera d'aprendre i defensar el seu llegat... al cap i a la fi, es tractava d'aplicar el mateix plantejament que feien amb la defensa de la Història i, en concret, del jardí botànic del segle XVIII.

Vicent Ribes havia posat en marxa diferents rutes per a ensenyar la història, l'arqueologia, el medi ambient o senzillament, conviure amb el nostre entorn, d'una forma pràctica. Així van nàixer La ruta de les pedres (identificant carreus i materials antics reutilitzats en habitatges del barri antic de Puçol), La ruta dels arbres (catalogant les espècies de l'institut i del Parc Ribelles, tasca que ha quedat en una aplicació per a mòbils que permet conéixer tota la informació sobre l'arbratge del parc) i, finalment, el projecte que tenia en marxa, El jardí botànic de Puçol.

Després de continuar el seguiment documental de les classes i gravar a més amb un grup d'alumnes algunes escenes «de ficció» per a completar un guió que dotara de sentit a tot el projecte, finalment Semillas es va presentar a la fi d'octubre de 2019 en la inauguració del festival de curts XS Puçol.

Va ser un moment difícil i emocionant alhora, amb els alumnes, la direcció de l'institut, representants de l'ajuntament i la família de Vicent Ribes presentes en la projecció a l'Espai Jove i en el col·loqui posterior.

L'última fase del projecte incloïa difondre el vídeo entre les aules de l'IES, a final de curs... però el juny de 2020 la Covid-19 no aconsellava cap mena d'homenatges ni reunions ni xarrades amb els alumnes i professors.

Per això, l'últim dia de classe de 2020, el 22 de desembre, va ser el matí triat perquè José Luis Gómez (de Joventut, organitzador del festival) i Sabín (de Comunicació, departament encarregat de realitzar el film), en companyia d'Elena Campaña (de l'institut) i diferents professors, anaren recorrent les aules de Batxillerat per a projectar Semillas i debatre l'experiència amb l'alumnat.

Una proposta ben acollida per tots que, a més, va permetre donar a conéixer el festival XS Puçol entre alguns joves de la població que encara no sabien de la seua existència i que s'han compromés a participar amb els seus curts expressos en pròximes edicions.

Per part seua, el festival organitzat per la Regidoria de Joventut continua treballant en noves propostes sobre l'ús del cinema amb finalitats socials i educatives, ja que l'octubre passat va haver de suspendre's la inauguració oficial, que s'ha traslladat a octubre de 2021, amb una nova pel·lícula en ment: els deu anys dels voluntaris de Protecció Civil a Puçol.

Destacats