Sant Antoni Abad tornarà amb novetats a Puçol en un any en què no hi haurà benedicció d'animals

Guardar

065-bendicion-sant-antoni-3
065-bendicion-sant-antoni-3

Des de fa anys, gràcies a la coordinació dels pobles mitjançant la federació valenciana, la benedicció d'animals compta durant més d'un mes amb celebracions en els diferents pobles de la comarca. Normalment, Puçol era l'últim i el 21 de febrer tocava tancar la festa en l'àmbit comarcal... No obstant això, enguany s'ha suspés, encara que l'associació local promet tornar en festes amb alguna sorpresa.

L'Associació per a la Benedicció d'Animals de Sant Antoni Abad va nàixer a la fi del segle XX per a evitar que es perdera aquesta festa tradicional. Els seus integrants són a penes huit veïns, però inverteixen el temps que calga perquè no sols desfilen els cavalls (protagonistes inicials de la festa) sinó també tots els veïns que desitgen veure a la seua mascota beneïda.

La cita sol ser el penúltim diumenge de febrer, a les 12 del migdia, just després de la missa matinal. Amb la imatge del sant a la porta de l'església dels Sants Joans i, després de la solta de coloms a càrrec de l'Associació de Colombaires, comença la llarga desfilada de gossos, gats, conills, ocells i mascotes de tota mena, que van sent beneïdes pel rector Ismael Ortiz.

Per a finalitzar, la desfilada individual de les carrosses i cavalls, un a un, exhibint el seu domini i la preparació tant de genetes com d'equins. Un espectacle en el qual els veïns participen com a protagonistes i també com a espectadors al llarg del matí.«A tots ells els entreguem cada any un xicotet detall com a agraïment per la seua participació en la benedicció de Puçol», recorda José Vicente Sanchis, secretari de l'associació local. «Però enguany no ha sigut possible per la pandèmia, així que hem d'esperar que la situació es normalitze... però no estarem parats sense més, ja estem preparant una activitat especial per a les festes del poble».

Tractant-se d'aquests amants dels cavalls i experts a recuperar tradicions, el desafiament en el qual treballen els huit components d'aquest incansable grup és intens: una jornada de tir i arrossegament, una tradició que des de fa anys s'ha perdut en les festes de Puçol, però que l'associació està disposada a recuperar, «almenys provarem una vegada i, en funció de l'èxit que tinga, veurem en quina data es podria realitzar en futures edicions».

Destacats