Montcada prepara la seua tradicional 'Fira del Porrat' en honor a santa Bàrbara

Els actes per a festejar a la seua patrona tindran lloc durant tot el cap de setmana

Guardar

Imatge de santa Bàrbara durant la pujada a l'Ermita
Imatge de santa Bàrbara durant la pujada a l'Ermita

La tradicional 'Fira del Porrat' torna als carrers de Montcada. La ciutat de l'Horta Nord i tots els curiosos que es vulguen acostar podran gaudir de nou aquest dissabte dia 4, festivitat de santa Bàrbara, d'un dels primers mercats ambulants nadalencs de la temporada.

L'any passat, a causa de la crisi sanitària, el mercat ambulant no es va poder dur a terme, igual que tampoc es va pujar en processó a la imatge de la santa a l'Ermita, al voltant de la qual s'emplaça habitualment la 'Fira del Porrat'. L'Ajuntament de Montcada va decidir substituir aquests dos actes per una encesa de llums de Nadal, concerts de les agrupacions musicals a petita escala en diferents punts i un castell de focs artificials. A més, es va aprofitar per a realitzar una sèrie d'iniciatives per a fomentar el comerç local, com el lliurament de martells de caramel, producte molt típic de la 'Fira del Porrat', a tots aquells que compraren en establiments de la ciutat.

Enguany, malgrat l'augment de casos positius durant les últimes setmanes, la clavaria de santa Bàrbara, la penya taurina Les boueres, l'Ajuntament de Montcada i la Parròquia han decidit seguir avant amb els festejos planificats. La 'Fira del Porrat' tindrà lloc durant tot el dissabte en el seu recorregut habitual, al voltant de l'Ermita de Santa Bàrbara. En el mercat ambulant es podran trobar nombrosos llocs amb dolços típics nadalencs, com a torró o xocolate, i fruita seca, a més d'altres productes com a roba i joguets. A les 10 del matí està previst que es duga a terme la pujada a l'Ermita de la imatge de la patrona i la seua relíquia des de la Parròquia de Sant Jaume Apòstol, seguida d'una Eucaristia el seu honor. Per a finalitzar la jornada, a les 11 de la nit s'ha organitzat un festival del Grup L'Askampà.

També durant el dia 3, vespra de la festa, s'han planificat actes en honor a la patrona. A les 9 de la nit se celebrarà en la Parròquia Sant Jaume Apòstol la vigília a santa Bàrbara a l'estil Taizé. A les 10 hi haurà sopar de pa i porta de germanor a la casa Badia, a les 11 un recorregut des de la Parròquia Sant Jaume Apòstol fins a l'Ermita de Santa Bàrbara, i finalment, a mitjanit, la tradicional foguera en honor a la patrona. Aquest va ser l'únic acte que "va sobreviure" l'any passat, ja que no es va cancel·lar. El diumenge dia 5, la penya taurina Les boueres ha organitzat una vesprada de bous per a acabar el cap de setmana festiu. A les 4 i mitja al carrer Callizo de Massarrojos hi haurà quatre vaques i dos bous embolats.

Origen de la festivitat

La tradició conta que santa Bàrbara és patrona de Montcada des del 27 de maig de 1701, quan els habitants de la localitat es van encomanar a la santa perquè els protegira davant una tempesta que els amenaçava. El dia 9 de setembre, durant les festes patronals, se celebra aquest fet.

En canvi, és el dia 4 de desembre, suposat dia del seu aniversari quan Montcada organitza els actes festius més coneguts en el seu honor.

Destacats