Meliana, Foios i Albalat dels Sorells implementen accions per a la fixació de l’energia fotovoltaica

Aquestes actuacions s'enquadren dins del marc d'estratègia europea Viu-ho

Guardar

ReunióAlcaldesViuHo0311202
ReunióAlcaldesViuHo0311202

Els tres municipis de l’Horta Nord, Meliana, Foios i Albalat dels Sorells, dins del marc de l’estratègia europea Viu-Ho, de desenvolupament urbà, sostenible i integrat (EDUSI) elaborada al 2017, han anat implementant diferents bonificacions fiscals per a promoure la implantació de l’energia fotovoltaica, a més de planificar diferents inversions per a la seua instal·lació en edificis municipals. Periòdicament, els alcaldes dels tres municipis es reuneixen per a avaluar el grau de desplegament de l’estratègia i reforçar el marc de col·laboració. L’última reunió ha sigut a Albalat dels Sorells.

Com explica l’alcalde d’aquest municipi, Nicolau Claramunt: "Albalat vam ser un dels primers municipis a aprovar una ordenança en aquest sentit i ara, amb el marc elaborat per l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació, s’hi estan afegint molts municipis". S’han regulat i aprovat bonificacions de l’impost d’instal·lacions i construccions (ICIO) i també en l’impost de béns immobles de naturalesa urbana (IBIU). Els tres municipis Viu-Ho ja tenen el marc normatiu aprovat; l’últim a fer-ho ha sigut l’Ajuntament de Meliana, que l’ha aprovat en el ple d’octubre. Amb el programa Albalat 0,0 emissions, aquest municipi fa de punta de llança i també inclou el subministrament 100% amb energies renovables dels edificis municipals. Un percentatge a què també s’acosta Meliana. D’altra banda, s’incideix també en l’eficiència energètica i la ubicació d’instal·lacions fotovoltaiques en els edificis i les infraestructures municipals. Així, Sergi Ruiz, l’alcalde de Foios destaca: "en la planificació de les inversions dels tres pobles es contemplen aquest tipus d’instal·lacions. Així, a Foios està previst actuar en l’edifici de la Casa de la Cultura i al CEIP Rei en Jaume; a Meliana, en canvi, hi ha programades actuacions al poliesportiu i al CEIP El Crist; i en el cas d’Albalat dels Sorells, s’inclouen en els projectes de l’Espai Cívic i de l’Escorxador".

Finalment, Josep Riera, alcalde de Meliana, conclou: "l’estratègia ViuHo s’està demostrant com un document de referència i un marc de col·laboració molt efectiu per als tres municipis pel que fa al diagnòstic, els objectius i la planificació de les accions amb una finalitat comuna, fer dels nostres pobles uns llocs atractius per a viure, sostenibles i com més respectuosos amb el medi ambient millor". En aquest cas, amb l’assoliment de l’Objectiu Temàtic 4 (OT4), d’afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni. Aspecte que també s’ha treballat amb l’incentiu fiscal de la implantació dels vehicles elèctrics o la instal·lació de punts de recàrrega als tres municipis. Sobre els temes de mobilitat, l’estratègia té fixats alguns objectius i s’han realitzat diverses accions que els alcaldes abordaran en la pròxima trobada.

Destacats