Un filtre verd executat per la Conselleria d'Agricultura renaturalitza en la marjal un terreny degradat de Massamagrell

L'actuació se suma a una altra iniciada a la Pobla de Farnals amb càrrec a les ajudes de la Conselleria per a actuacions de sanejament

Guardar

massamagrell filtre
massamagrell filtre

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha visitat el filtre verd que ha renaturalitzat en la marjal el que fins fa poc era un terreny degradat en el terme municipal de Massamagrell.

Tuzón, juntament amb l'alcalde de la localitat, Paco Gómez, ha fet un recorregut per l'aiguamoll artificial que recupera la parcel·la com a àrea recreativa i espai natural per al municipi i el veïnat.

El projecte, amb un cost de 85.000 euros i executat en dos mesos, valora aquest tipus d'actuacions que ofereix beneficis ambientals, d'ús públic com a àrea verda per a la localitat i que permeten regenerar els espais confrontant, en aquest cas la marjal de Rafalell i Vistabella.

"Aquests filtres verds, que existeixen tradicionalment en diversos punts del nostre territori, tenen un important valor ecosistèmic i afavoreixen la circulació i la regeneració de l'aigua", ha assenyalat la secretària autonòmica.

Concretament, a Massamagrell s'ha excavat un got de 12.000 metres quadrats de superfície i un metre de profunditat mesurada posteriorment habilitat com a llacuna de maduració connectat a la marjal de Rafalell i Vistabella i entorn del qual s'ha adequat una senda perimetral per al trànsit a peu o amb bici.

En el recorregut, la delegació també s'ha desplaçat juntament amb l'alcalde de La Pobla de Farnals a una obra similar ja iniciada i amb càrrec a la línia d'ajudes que va llançar la Conselleria al maig de l'any passat per a acompanyar als municipis en obres de sanejament, proveïment i defensa contra les inundacions.

Des de la Conselleria s'ha recordat que els dos últims anys han convocat partides pressupostàries destinades als municipis per a actuacions de millora dels seus sistemes de sanejament. Aquestes ajudes poden complir un doble objectiu en contribuir a revitalitzar antigues zones de marjal que acaben sent pols d'atracció de fauna i flora autòctona i que compten amb l'aportació d'aigua de les séquies.

En matèria hídrica, aquest reaprofitament de les aportacions de les séquies, aigua neta procedent principalment de sobrants de reg, es coneix com "tancar el cicle hídric de la xarxa de reg".

Marjal del Moro

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica també ha finançat obres de neteja i sanejament en la marjal del Moro, a Sagunt.

Concretament, els treballs han consistit en el condicionament de les goles Pas dels Egües i de Bernat per a permetre el correcte desguàs a través de la seua marjal i la instal·lació de comportes per a regular la recirculació de l'aigua.

L'Administració autonòmica ha destinat 80.000 euros a aquesta obra que renaturalitza el pas previ a la desembocadura i millora el funcionament del patrimoni hidràulic que teixeix la xarxa de séquies.

Destacats