L'Horta compta ja amb 35 municipis adherits a la Xarxa de la Diputació contra la violència de gènere

Tavernes Blanques, Moncada i Vinalesa se sumen a aquesta xarxa provincial de la qual formen part ja 111 ajuntaments i que busca donar la millor resposta possible de manera conjunta davant la xacra social

Guardar

violencia de genero
violencia de genero

L'adhesió de Tavernes Blanques, Moncada i Vinalesa a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València que es va formalitzar durant l'assemblea general del passat 8 d'abril, eleva a 35 les localitats de L'Horta integrades en aquesta xarxa provincial que fomenta el treball conjunt i l'intercanvi d'experiències entre institucions per a donar la millor resposta possible davant la violència masclista.

Des de la fundació de la xarxa i durant les successives ampliacions, diferents ajuntaments de l'Horta s'han anat sumant a aquest projecte. El novembre de 2018, que va ser quan es va constituir l'organisme, els municipis d'Albalat dels Sorells, Manises, Alfafar, Picassent, Alaquàs, Benetússer, Xirivella, Rocafort, Meliana, Quart de Poblet, Albal, Picanya, Mislata, Paiporta, Foios, Burjassot, Museros, Alfara del Patriarca, Aldaia, Alcàsser, Albuixech, Catarroja, Alboraia i Rafelbunyol es van convertir en membres fundadors.

El maig de 2019 van passar a formar part els ajuntaments de Puçol, Massamagrell, Paterna i Bonrepòs i Mirambell. Al desembre del mateix any Sedaví i Massanassa es van unir a la xarxa provincial; mentre que el juny de 2020 va ser la localitat de Torrent la que es va adherir. Finalment, el novembre passat Silla es va sumar a l'organisme creat per la Diputació.

La responsable de l'àrea Igualtat, Eli García, ha volgut "agrair i valorar l'esforç dels nous ajuntaments per a poder formar part de la xarxa, un organisme que permet la col·laboració entre les diferents entitats locals, la qual cosa és fonamental per a lluitar contra la violència exercida contra les dones".

La diputada provincial ha anunciat, a més, l'obertura, a la fi del mes d'abril, de la convocatòria de les subvencions dirigida als ajuntaments que componen la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere. La dotació de les ajudes per a 2021 ascendeix a 565.000 euros.

La subvenció que reba cada localitat haurà de destinar-se bé a projectes relacionats amb la prevenció i detecció de la violència de gènere, la coeducació i la formació del personal dels ajuntaments en esta matèria; o bé a campanyes de sensibilització, prevenció i lluita contra la violència de gènere a través de tríptics, cartells, falques de ràdio, etc.

Naixement i evolució

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València es va constituir el 14 de novembre de 2018 amb 49 ajuntaments fundadors, entre els quals destacaven grans poblacions com Gandia, Xàtiva, Ontinyent, Mislata, Alzira i Burjassot, als quals l'àrea d'Igualtat de la corporació provincial va oferir la possibilitat de compartir recursos i esforços en la lluita contra aquesta xacra social que ens afecta a totes i tots. L'objectiu de la iniciativa és dotar de recursos als municipis per a ajudar-los a desenvolupar els seus propis plans d'igualtat i contra la violència de gènere.

Des d'eixe moment, s'han celebrat quatre assemblees generals en les quals s'han anat sumant municipis de totes les comarques valencianes, fins a arribar als 111 actuals. La comarca de L'Horta és la que compta amb un major nombre de localitats adherides, amb un total de 35, seguida de La Vall d'Albaida amb 22, La Safor amb 15 i La Ribera amb 14.

El Comité Avaluador es reuneix sempre en la prèvia de cada assemblea per a revisar que els municipis sol·licitants compleixen els requisits mínims exigibles per a adherir-se a la xarxa provincial, entre ells tindre una regidoria i un pla d'Igualtat, disposar de recursos econòmics i professionals propis en la lluita contra la violència masclista i, en el cas de municipis de menys de 20.000 habitants, estar connectats al sistema d'atenció telefònica ATENPRO.

Arxivat a:

Destacats