"El comerç local de Foios és la base econòmica de moltes famílies i, a més, fa poble en majúscules"

”Si per a un poble com Foios ja era important mantenir l’activitat comercial abans d’aquesta situació, ara ho és amb més claredat”

Guardar

Foios01
Foios01

Un dels principals sectors afectats per la pandèmia ha sigut el del comerç. Molts han hagut d'abaixar la persiana amb incertesa, i uns altres han treballat sense descans per a proveir a la ciutadania dels productes essencials en els moments més crítics de la crisi. Ara, és moment de tornar a impulsar i dinamitzar el comerç local perquè, com explica Juanjo Civera, regidor de Comerç de Foios, "són els que han estat al nostre costat a tots els nivells".

Juanjo Civera, regidor de Comerç de Foios

Per això, a més de llançar la campanya 'Foios, Comerç Unit', des del govern municipal també estan treballant per a traure subvencions que els ajude a seguir cap avant. De tot això parlem, hui, amb Juanjo Civera.

Com ha afectat la pandèmia al comerç local de Foios?

Com era d'esperar i, després del Decret de l'Estat d'Alarma, molts dels negocis municipals van haver d'abaixar les seues persianes amb la incertesa de saber fins quan romandrien tancats. També cal destacar que aquells negocis considerats essencials, com ara alimentació, productes de primera necessitat, certa hostaleria, bancs, gestories, etc., van mantenir la seua activitat, alguns amb bon ritme de treball i altres amb una reducció considerable de les seues vendes.

Quines ajudes s'han impulsat des de l'Ajuntament?

Des de l'equip de govern format pel PSPV i Compromís hem establert una comunicació directa i fluida amb els altres grups municipals i estem treballant conjuntament per a crear unes bases reguladores d'ajudes al comerç local, autònoms, micropimes i altres negocis establerts a Foios. Comptem amb un pressupost inicial de 100.000 € aconseguits per tres canals: una subvenció de la Diputació de València, l'alliberament d'una partida d'urbanisme i gràcies a l'aportació del 50% del pressupost de la Regidoria de Participació Ciutadana.

Amb eixe muntant i gràcies al treball conjunt, pròximament disposarem de les dites bases per implementar ajudes de diversa índole al teixit comercial municipal. Subvencionarem l'adquisició de material fixe i fungible, inversions realitzades al negoci, subministraments ordinaris, taxes i impostos, etc.

Ara, poseu en marxa la campanya, 'Foios, comerç unit', en què consisteix?

Aquesta acció naix de les sinergies existents entre la Regidoria de Comerç i l'Associació de Comerciants i Professionals de Foios (ACOFIP). Es tracta d'una campanya de dinamització de la compra de productes i de serveis on la clientela ha de pujar una foto a les seues xarxes socials amb l'etiqueta #FoiosComerçUnit. A més a més, caldrà etiquetar al comerç on s'ha realitzat la compra o s'ha gaudit del servei. En finalitzar la campanya, se sortejaran 10 vals de compra de 50 € per a gastar als comerços associats a ACOFIP.

Per què és important dinamitzar el comerç local? Què aporta a l'economia de Foios?

El comerç local a Foios té molta importància per diversos motius, que jo resumiria en dos, és la base econòmica i laboral de moltes famílies i estructura el municipi en valors que van més enllà de l'adquisició de productes o el gaudi de serveis. És un tracte amable, proper, fins i tot còmplice, que dona vida al municipi i que fa poble en majúscules.

Per tant, des de la Regidoria de Comerç tenim el convenciment de dinamitzar-lo i recolzar-lo moralment i econòmicament, particularment en aquests moments tan sensibles i complicats, és la nostra labor com a gestors dels recursos públics municipals.

Quines són les principals necessitats que vos han traslladat des del comerç local?

Bàsicament necessiten suport econòmic per poder fer front a la situació de tancament total o parcial dels seus negocis. Sota eixa premissa estem treballant per a l'elaboració de les bases reguladores de les ajudes.

Tanmateix, des de la Regidoria de Comerç i en col·laboració amb ACOFIP estem portant a terme i seguirem implementant accions de promoció, difusió i dinamització de la compra al comerç local. Tenim diverses accions que es desenvoluparan a futur amb els objectius abans esmentats.

Penses que aquesta crisi ha posat en relleu la importància del comerç local?

Sí, per descomptat. Si per a un poble com Foios ja era important mantenir l'activitat comercial abans d'aquesta situació, ara ho és amb més claredat. Són els negocis locals els que han estat al nostre costat, més pròxims a tots els nivells de l'expressió i més compromesos, si cap.

M'agradaria concloure amb una pinzellada d'ànims a tots els comerços, fent-los sabedors que la Regidoria de Comerç té clares les seues demandes i que està fent tot el possible per poder atendre-les, així com acompanyar-los activament als reptes del futur pròxim, en el que caldrà aplicar dosi de resiliència buscant entre totes i tots mecanismes i ferramentes per fer d'aquesta situació de crisi global un paradigma d'oportunitats.

Destacats