El director general d'Ordenació del Territori presenta a Godella l'Avantprojecte de Llei i el PAT de l'Horta

El PAT contempla ampliar en un 15% la protección del suelo de l'Horta, poniendo fin a las especulaciones urbanísticas

Guardar

El director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluís Ferrando, acompanyat pel subdirector d'Ordenació del Territori i Paisatge, Vicente Doménech, ha presentat en el Teatre Capitolio de Godella el Pla d'Acció Territorial (PAT) de l'Horta i l'Avantprojecte de Llei que l'acompanya, dins del procés de participació pública i divulgació que la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori està duent a terme en els municipis d'esta comarca, així com en distintes associacions i entitats relacionades amb este tema.

Fins al moment s'han presentat aquests documents en el museu d'Almàssera i en una jornada en el Col·legi d'Arquitectes de València. Posteriorment està previst presentar la llei i el PAT, entre altres llocs, en el Col·legi d'Advocats de València i en distints Ajuntaments d'esta comarca valenciana.

L'objectiu és donar a conéixer les principals propostes tant de la Llei com del PAT de l'Horta, textos que s'exposarà al públic pròximament perquè tots els ciutadans, associacions i entitats puguen presentar al·legacions i propostes al document legal.

Durant l'acte informatiu, el director general ha explicat al públic assistent el contingut del PAT i de l'Avantprojecte de Llei, descrivint la importància que té este Pla per a protegir un dels espais de València més valuosos pels seus paisatges únics, per la seua naturalesa, pels seus valors ambientals, així com per la seua riquesa patrimonial i agrícola.

Ferrando ha destacat el nivell de protecció que s'oferirà a l'horta amb valor agronòmic i paisatgístic especial el que "beneficiará als municipis de l'àrea metropolitana de Valencia".  En este sentit, ha manifestat que el PAT proposa un model urbanístic sostenible a l'afegir 1.500 hectàrees de sòl protegit de les 10.000 hectàrees que constituïxen l'Horta, alhora que es pretén dinamitzar l'activitat productiva de l'horta amb la creació d'un ens de gestió en què estiguen presents les administracions implicades, les Séquies del Tribunal de les Aigües i de Moncada, així com les associacions agràries, col·lectius a favor de la protecció de l'Horta, etc.

El director general ha informat que es tracta d'un instrument de gestió encarregat de crear una marca de qualitat dels productes de l'horta i de millorar els canals de comercialització dels productes, potenciant l'agricultura de proximitat entre els consumidors amb la garantia de la seua procedència.

El PAT

En primer lloc, el Pla d'Acció Territorial de l'Horta defineix la infraestructura verda de l'horta, diferenciant el sòl agrari protegit, els elements de connexió ecològica i funcional i els espais de valor natural.

En segon lloc, el PAT proposa un model urbanístic sostenible que protegeix molta més horta que anteriors documents. Així, de les aproximadament 10.000 hectàrees que constituïxen l'Horta, més de 1.500 les afegeix el PAT "posant fi a expectatives urbanístiques desmesurades que amenaçaven de fragmentar l'Horta i la seua viabilitat futura".

En tercer lloc, el PAT proposa mesures ambicioses en matèria d'ús públic i d'activitats terciàries compatibles amb l'activitat agrària. En l'Horta es podran implantar de forma controlada activitats de restauració amb productes propis, instal·lacions de turisme rural, centres d'artesania, mercats ambulants i llocs de venda de productes de l'Horta, "tot això a fi d'obtindre rendes complementàries a l'activitat principal i dinamitzar l'activitat productiva".

De la mateixa manera, es proposen un conjunt d'itineraris històrics, punts de connexió amb els sistemes de transport sostenible d'alta capacitat, unes xarxes de miradors del paisatge, de punts d'accés a l'Horta, etc, "tot això per al gaudi d'un espai pròxim i carregat d'història, però sempre respectant les labors quotidianes dels agricultores".

La Llei

Respecte a l'avantprojecte de Llei de l'Horta, el director general ha ressaltat que aquest document pretén reactivar la recuperació de l'Horta en aquells espais degradats, bé estiguen aïllats en el si de l'horta, o aquells que compten amb expectatives urbanístiques racionals en les vores urbanes.

En aquest sentit, ha declarat que a fi de dinamitzar l'activitat agrícola, la Llei proposa un ens de gestió de l'Horta en què estaran presents les diferents administracions implicades (Generalitat, Diputació de València, les Séquies del Tribunal de les Aigües i de Moncada, les associacions agràries, col·lectius a favor de la protecció de l'Horta, etc.) . Instrument de gestió encarregat de crear una marca de qualitat dels productes de l'horta i de millorar els canals de comercialització, així com d'altres tasques relacionades amb l'agricultura que hauran de ser consensuades amb les distintes administracions competents a escala local.

Arxivat a:

Destacats