Trobades 2018: Bétera ix al carrer per a viure plenament en valencià

Guardar

Trobades 2018: Bétera ix al carrer per a viure plenament en valencià

La Comarca del Camp del Túria ha viscut este cap de setmana la Trobada 2018 pel valencià. Els carrers de Bétera s'han omplit de veïns i veïnes que demanen poder viure plenament en valencià. Més de 40 tallers, entitats de tots els àmbits i autoritats de la comarca han donat suport a esta Trobada. Aquest dissabte, més de 5.000 assistents s’han citat a Bétera per compartir l’estima per la llengua i han expressat el seu desig de viure plenament en valencià.

En paraules de la portaveu d'Escola Valenciana, Pilar Gregori: "Totes i tots nosaltres som les persones que sumem la nostra energia pel valencià. Perquè educar pel valencià és estar a favor del plurilingüisme, dels mestres que ensenyen el valencià i altres llengües i cultures des de l’estima".

Els pobles veïns de Casinos, Nàquera, Olocau, Serra, Vilamarxant, Benaguasil, l’Eliana, Marines, Riba-roja de Túria, Gàtova, Benissanó, Llíria, la Pobla de Vallbona, Sant Antoni de Benaixave, Loriguilla s'han sumat a la gran festa del valencià a la comarca del Camp del Túria. El President de la Coordinadora pel Valencià a la Comarca del Camp del Túria, Voro Golfe, ha destacat que "Les Trobades són l'activitat més coneguda d'Escola Valenciana i és un dia de festa, de reivindicació lúdica de la normalitat de viure, estudiar i de sentir-se valencià" A més, ha afegit que "és l'activitat més visible però a més Escola Valenciana aprofita per a donar a conéixer altres projectes que estan en marxa com puga ser el cinema en valencià, el voluntariat, amics d'Escola Valenciana, la Gira d'Escola Valenciana..."

Concerts de La Gira, contacontes amb Eva Andújar, més de 70 tallers escolars, danses populars, teatre, espectacles, visites guiades al despoblat medieval de l’època àrab: la Torre Bofilla, colles de dolçainers i tabaleters, els Shakespearians de l’IES Les Alfàbregues, les actuacions de l’Aljama, Candela Roots i Via Lliure... La colla de dolçainers i tabaleters ‘Xe que burrà’ i la de Camp de Túria, la xaranga ‘Che que bo’ i el Grup de Batucada de la Lloma del Mas han posat ritme, música i festa a la cercavila que ha inaugurat la Trobada de Bétera.

Per a la professora i portaveu de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de Camp de Túria, Alexandra Uso, la resposta del poble, les associacions i l’Ajuntament «ha sigut remarcable. Bon nombre de persones, les associacions Peris i Valls, l’Aljama de Bétera, CEA Bétera, l’Ateneu Cívic i Cultural, l’Associació Científica de Bétera – ASSTEC... s’han implicat moltíssim i han aportat idees i projectes per donar forma a la Trobada. S’ha implicat el poble sencer». Tot aquest compromís i l’estreta col·laboració s’ha traduït en una «Trobada multitudinària i potent gràcies al treball de conjunt que hem desenvolupat durant mesos tota l’organització per fer una festa que dignifica la nostra llengua».

Duranta la jornada, València Extra ha conegut tallers i projectes molt interessants com és el cas de l'Olivera. El seu director José Francisco Corberá, ens ha explicat el projecte europeu que estan desenvolupant. "Va al voltant d'Europa, hem visitat algunes escoles d'Europa". El nostre projecte dura dos anys i està financiat per la Unió Europea i els mestres de l'Olivera anem a visitar altres escoles d'Europa, hem visitat Finaldia, algunes visites a centres escolars per aprendre d'ells i també de nosaltres i cursos de formació al voltnat de noves tecnologies, música, etc".

Per la seua banda, l’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, ha afirmat que «la Trobada ha sigut un èxit, no sols hui, el dia gros, sinó al llarg de tota la setmana hem desenvolupat activitats relacionades amb la Trobada. Hem comptat amb la participació de les veïnes i els veïns i dels pobles de la comarca, així com la implicació d’associacions de tot tipus: esportives, culturals, d’àmbit social... Estem molt satisfets». L’alcaldessa ha ressaltat: «Enguany, diverses localitats properes a Camp de Túria, com els Serrans, històricament castellanoparlants, que tenen una vinculació amb la nostra comarca, els hem obert les portes a què participen».

 

Destacats