Les Falles s'acomiaden, un any més, del mes de març

L'ajuntament destinarà ajudes del Fons de Cooperació Covid per als sectors afectats per la suspensió de les Falles

Guardar

fallas_cullera
fallas_cullera

La pandèmia del coronavirus continua assotant a la Comunitat Valenciana. Amb una incidència cada vegada major, les autoritats han decidit suspendre, un any més, la celebració de les Falles al mes de març. Per segon any consecutiu, les festes josefines diuen adéu a un dels mesos més esperats pels valencians i valencianes. No obstant això, encara no està tot perdut. I és que si les Falles de 2020 es van suspendre definitivament, per a les Falles de 2021 encara hi ha esperança, ja que des de Sanitat s’ha instat a presentar propostes per al segon semestre de l’any.

L'alcalde de València, Joan Ribó, va explicar que "caldrà esperar a una situació més convenient per a la seua celebració". En aquest sentit, la comissió de reconstrucció de la festa ja treballa en un calendari alternatiu que podria traslladar la celebració de les Falles més prop dels mesos d'estiu. De fet, la forqueta que es remena seria entre maig i juliol, evitant que coincidisquen amb les Fogueres d'Alacant. Així mateix, es va estudiar la possibilitat de realitzar alguns actes fallers amb antelació, com la celebració de l'Ofrena el mes de maig, coincidint amb el dia de la Verge.

No obstant això, són tot suposicions, ja que la incidència del virus i, sobretot, el procés de vacunació contra la Covid-19 marcaran el calendari festiu de la Comunitat Valenciana. De fet, la celebració de la Magdalena de Castelló comparteix la mateixa sort que les Falles de València i, fa uns dies, es confirmava la seua cancel·lació. De moment, les Fogueres d'Alacant continuen en marxa. I és que el fet que se celebren el mes de juny dona esperances que la situació haja millorat notablement.

Així i tot, l'alcalde de València ha animat, a tots els sectors vinculats a les Falles, a seguir amb la seua activitat, "una cosa imprescindible per a la seua continuïtat". D'aquesta manera, ha assenyalat la voluntat del consistori a ajudar-los a través del Fons de Cooperació Covid-19, que va presentar el president de la Generalitat, Ximo Puig. Aquest fons, dotat amb 120 milions d'euros, oferirà als ajuntaments capacitat econòmica per a ajudar a les empreses i autònoms que estan patint en major mesura els efectes de la pandèmia.

I, per descomptat, en aquest grup se situen els sectors relacionats amb les festes josefines. "Dimarts passat, en la reunió al Palau de la Generalitat amb els alcaldes de les grans ciutats i els presidents de les diputacions i el president de la Generalitat acordàrem crear un fons –amb el 50% de la Generalitat, el 30% de les diputacions i el 20% dels ajuntaments – on es tinguera molt en compte també a tothom de la festa, a més de l'hostaleria, l'hostalatge, les agències de viatges, el món de l'espectacle i les arts i l'oci nocturn", va explicar Ribó.

A més, la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació de l'Ajuntament de València, Pilar Bernabé, ja va anunciar que s'està treballant en la preparació de les bases per a la convocatòria de les ajudes previstes, amb l'objectiu "d'agilitzar els tràmits i que arriben com més prompte millor als sectors afectats". En aquest sentit, l'ajuntament preveu destinar entre 5 i 10 milions d'euros, que arribaran a prop de 10.000 empreses i autònoms de la ciutat de València, entre ells el sector artesà relacionat amb les festes.

Arxivat a:

Destacats