Préstecs i crèdits, què els diferencia?

Guardar

lugar de trabajo ordenador
lugar de trabajo ordenador

Una pregunta que no es fa amb tanta freqüència com deuria, però que demostra l'enorme confusió que hi ha al voltant d'ells: Què tenen de diferent un préstec i un crèdit? Moltes vegades, veiem casos com el dels préstecs per a autònoms al 0% que s'han facilitat enguany per a ajudar amb les complicacions econòmiques i socials que han sorgit; però, alhora, sentim també parlar de línies de crèdits per a empreses. Dos productes financers que, a priori semblen similars, però que són molt diferents entre si.

I això és una cosa que no se sol tenir en compte a l'hora d'acudir a una financera o a un banc, i que al final acaba derivant en problemes i sorpreses poc agradables per als sol·licitants. Per això, per a ajudar i per a estalviar problemes que porten a situacions com l'augment de la morositat en els crèdits al consum que s'està registrant aquest 2020, hem decidit repassar les principals diferències entre tots dos.

Les diferències principals entre crèdits i préstecs

Molt confosos entre el públic general, però amb unes característiques que, a vegades, són totalment oposades en diversos sentits. Convé saber molt bé què és un préstec i què és un crèdit per a evitar confusions i, per descomptat, per a evitar sorpreses desagradables en fer coses com tancar sol·licituds o acabar de liquidar els deutes contrets amb financeres o bancs.

Per a aclarir quina diferència a tots dos, hem recopilat informació de diferents portals referents, de webs com Prestamosperfectos.es, especialitzada en préstecs i crèdits online. Analitzant les seues principals qualitats i, sobretot, com afronten aspectes com les quanties de diners a oferir o els terminis de temps per a retornar el capital, hem pogut oferir-te aquests aspectes que diferencien als préstecs dels crèdits.

Quantitats

Per definició, un préstec és una operació financera amb la qual una entitat prestadora entrega un import de diners a un prestatari. En canvi, un crèdit és un import fix de diners que una entitat posa a la disposició del client interessat. No semblen coses a priori diferents, però sí que ho són quan es grata la superfície. De fet, el primer aspecte en el qual es nota és en les quantitats disponibles.

Generalment, els préstecs donen accés a quanties econòmiques més elevades. En canvi, els crèdits estan pensats per a oferir quantitats de diners més menudes. D'altra banda, és habitual que un crèdit sempre siga una quantitat de diners fixa per a tots els clients. No obstant això, els préstecs solen ser molt més mal·leables i ajustables a les necessitats de cada sol·licitant.

Terminis de temps

Els terminis també són un altre dels aspectes més diferents entre tots dos productes financers. Habitualment, un préstec és un producte financer que sol prolongar-se durant llargs períodes, ja que, en general, solen donar-se grans quantitats a les persones que els sol·liciten. Els crèdits en canvi, estan pensats molt més per al curt termini, per a petites i ràpides injeccions de diners.

Accés als diners

Quan algú demana un préstec, siga a un banc o a una entitat financera de qualsevol mena, aquesta li ingressa els diners en el compte indicat al moment, o en el menor temps possible. Es dona accés directe a tot el capital que s'ha sol·licitat i que, posteriorment, s'anirà retornant a força d'abonar les quotes que corresponguen. Cal tenir molt clar aquest concepte, perquè és diametralment oposat al del crèdit.

Els crèdits, per part seua, donen lliuraments parcials dels diners a petició del client. Precisament és per això que s'usen tant en les conegudes targetes de crèdit. Pots demanar una suma de diners una mica més elevada per a un crèdit, però l'aniràs rebent en porcions, en funció del que vages sol·licitant o necessitant cada cert temps.

Renovació

Un préstec no es renova una vegada s'ha liquidat tot el deute que es tenia amb aquest. Quan el prestatari acaba d'abonar totes les quotes, incloent-hi els interessos i altres despeses afegides que pogueren sorgir en contractar el producte, es tanca l'acord entre ambdues parts i no es pot sol·licitar més capital, tret que es demane un altre préstec a la mateixa o a una altra entitat.

Amb els crèdits, la situació és totalment diferent. Una vegada s'acaba de pagar els diners corresponents al deute del crèdit, es pot renovar la sol·licitud per a rebre més capital i poder continuar utilitzant-ho. Per això, solen ser una cosa especialment interessant per a empreses que vulguen cobrir algun desfasament entre ingressos i pagaments.

En definitiva, són productes que poden tenir una fi similar; però que l'ofereixen per mitjans i amb requisits molt diferents. Cal recordar tot això, especialment a l'hora de contactar amb un prestador o una entitat financera. Només així es pot triar el que realment servisca per a afrontar qualsevol situació en la qual faça falta un extra de diners.

Destacats