Els espanyols suspenen en inversió, però aproven en estalvi

Guardar

calculadora
calculadora

El comportament tradicional en la inversió dels espanyols continua sent notícia i els experts coincideixen a alertar que és una tendència nociva que ha de revertir-se per a poder gaudir de les noves formes d'inversió.

Continua sorprenent que a Espanya, a pesar que els tipus d'interés hagen caigut fins a mínims històrics, els diners estalviats dels espanyols es manté majoritàriament en comptes d'estalvi i depòsits a termini fix que pràcticament no tenen rendibilitat. Tots els participants en la jornada d'experts Democratització de les inversions: com obtenir rendibilitat dels estalvis es van mostrar preocupats per aquesta situació.

Per què els espanyols no busquen el millor interés per als seus estalvis?

Les dades oficials de 2018 no deixen lloc a dubtes, el fet és que els depòsits i comptes d'estalvi amb rendibilitats quasi nul·les són els productes d'estalvi preferits pels espanyols: la quantitat de diners en comptes i depòsits es va incrementar en un 2,8% entorn dels 24.000 milions d'euros.

"El desafiament més gran que tenim a Espanya és aconseguir que la gent que no inverteix, ho faça", confessava en la jornada el director d'Estratègia d'ING, Francisco Quintana. Estalvi i inversió no són el mateix: el titular d'un compte d'estalvi o depòsit ha estalviat. Però si no busca els millors crèdits per al seu capital estalviat no està invertint i el seu estalvi no creixerà, queda estancat.

Tots els participants de Democratització de les inversions: com obtenir rendibilitat dels estalvis van estar d'acord a l'hora d'assenyalar quines són les raons que allunyen als espanyols de la inversió i els deixa només amb la rutina de l'estalvi:

  • Por a la incertesa i al risc
  • Mancada de confiança, informació i cultura d'inversió
  • Baixos nivells d'educació i formació financera
  • Complexitat i risc en el món de la inversió
  • Costum i inèrcia

Solucions per a aconseguir inversors i no sols estalviadors

Formació

La informació i l'aprenentatge financer són evidentment necessaris a Espanya per a incentivar el passe a la inversió de tots els ciutadans, però els experts reconeixen que aquesta via és lenta i requereix temps. No es poden esperar resultats a curt termini ni immediat, sinó en generacions futures.

"La por a la incertesa prové del desconeixement; per a invertir, es necessiten formació i criteri, així que l'educació financera és clau", va argumentar el fundador de Uncommon Finance, Jorge Segura, en proposar solucions per a l'escenari d'estalviadors espanyols.

Premisses per a una inversió segura

Invertir barat, diversificar i comptar amb el llarg termini són els consells més repetits per als inversors amb poca experiència i disposats a aconseguir rendibilitat sense assumir riscos. La possibilitat de mantenir el tipus de producte que t'agrada (el depòsit a termini fix) i a més aconseguir les millors condicions, interessos i versatilitat, és possible amb plataformes per a estalviadors com Raisin, donant-te accés a la informació, gestió i contractació de més de 70 depòsits de bancs de tota Europa.

Gestió passiva: fons

La gestió passiva es va presentar en aquesta trobada com una eixida atractiva per als nous inversors, ja que no busca batre als índexs sinó replicar-los, la qual cosa es converteix en via d'iniciació per a nous inversors.

Els fons d'inversió tenen un gran marge de creixement a Espanya, ja que només els prefereixen un 11,6% cent del total dels inversors, mentre que als Estats Units representa el 45% del total.

Definició de metes i conceptes

El llarg termini dissipa el risc i allunya el fantasma de les pèrdues en inversió, per això, els estalviadors que passen a inversors han de treballar amb un pla d'estalvi i guanys definit per a ser just amb els resultats.

Els experts aconsellen la planificació, el realisme en les metes i l'assumpció del risc com a ingredient necessari per a aconseguir millors interessos i veure créixer el capital. Amb aquestes premisses asseguren que es pot aconseguir rendibilitat.

Una transformació en marxa

A pesar que el balanç general de la trobada entre experts en inversió va ser negatiu quant a la necessitat intensa i profunda de canvi en la mentalitat de l'estalviador espanyol. El director d'Estratègia d'ING va reconéixer una evolució en el perfil de l'inversor: "En 2007, el 64% dels diners invertits en fons d'inversió es trobava en productes ultraconservadors de renda fixa a curt termini, enfront del 31% actual. Fa 12 anys, un terç dels inversors establia un horitzó d'inversió inferior a un any, mentre que ara només el 15% ho fa", va concretar.

Per a acabar, es van recomanar productes senzills per als estalviadors en via de ser inversors: "Advocaria per la liquiditat del producte, costos menors que vagen d'acord amb el volum que el client pot invertir i el servei que està rebent, i transparència i informació plena", va resumir el vicepresident de EFPA España, José Miguel Maté.

Aquest article és un contingut patrocinat.

Destacats