Com saber si hi ha dèficit de vitamina D

Guardar

disease-4392171_1920
disease-4392171_1920

La vitamina D és un nutrient que ajuda al cos a absorbir calci, una de les peces fonamentals per a mantenir els ossos forts. Cal esmentar que no es tracta d'una sola vitamina, sinó que existeixen fins a cinc formes diferents de vitamina D. No obstant això, en l'àmbit de la nutrició humana, són només dues les que compleixen funcions en l'organisme, conegudes com a vitamina D2 (ergocalciferol) i vitamina D3 (colecalciferol).

La vitamina D2 és produïda pels organismes vegetals i la vitamina D3 és generada en els éssers humans i animals en ser exposats a la llum solar. Encara que compleixen funcions pràcticament similars, diversos estudis constaten que la forma D3 és una millor opció. La vitamina D3 treballa en el desenvolupament del nostre sistema immune per la qual cosa és necessària per al nostre organisme.

La falta de vitamina D pot ocasionar malalties com l'artritis reumatoide, lupus, esclerosi múltiple, diabetis tipus 1 i alguns tipus de càncer (especialment de mama, pròstata i colorectal). A Espanya, un 84% de la població jove té insuficiència de vitamina D, una xifra molt pròxima al 87% en el cas dels majors de 64 anys.

Però, com saber si tens manca de vitamina D? Els símptomes no estan del tot descrits; no obstant això, el seu dèficit pot donar senyals com a fatiga i cansament permanent, dolor o feblesa muscular, pessimisme i un estat d'ànim més deprimit, nerviosisme i insomni, càries i gingivitis.

A més, és recomanable acudir a un especialista perquè determine si és necessari una anàlisi de sang en el qual es mesuren els nivells d'un metabòlit del nutrient, la 25-hidroxivitamina D. En termes generals, es considera normal fins a 20 nanograms per mil·lilitre de sang (20 ng/ml), valors inferiors són indicatius d'insuficiència i necessita tractament amb suplements.

Durant el tractament, també és necessari complementar amb aliments que tenen un major contingut en vitamina D. Per exemple, la llet, el suc de taronja, el iogurt, el salmó, els cereals i l'oli de fetge de bacallà.

D'altra banda, segons una investigació recent del Grup d'Investigació en Radiació Solar de la Universitat Politècnica de València (UPV) l'exposició solar és necessària per a obtenir la dosi diària recomanada de vitamina D.

En aquest cas, al voltant del migdia al gener, amb un 10% d'exposició corporal, la dosi diària és d'aproximadament 130 minuts. A l'abril i juliol, amb un 25% d'exposició corporal, es necessita tan sols uns 10 minuts, mentre que a l'octubre, 30 minuts serien suficients.

No obstant això, cal indicar la importància d'utilitzar protecció solar en tot moment, ja que evita l'envelliment prematur de la pell i, principalment, ajuda a prevenir el càncer de pell. I és que, cada any es diagnostiquen més de 78.000 nous casos de càncer de pell al país.

Destacats